SJEĆANJE NA ŽRTVE

VIDEO: DOLAZI 'SAULOV SIN' Posve drugačiji film o holokaustu stiže nam u kina nakon pobjede u Cannesu i Zagrebu, te nominiciji za Oscara

U Medijateci Francuskog instituta (Preradovićeva 5, Zagreb) održat će se predavanje filmologa i filozofa Ophira Lévyja, pod nazivom 'Je li okončana rasprava o reprezentacijama holokausta na filmu: razmišljanja o Saulovom sinu'

Saulov sin, za Oscara nominirani film mađarskog redatelja Lászla Nemesa, ujedno i pobjednik 13. Zagreb Film Festivala, uskoro stiže u kina diljem Hrvatske! Jedan od naslova koji je nesumnjivo ostavio golemi trag u filmskoj 2015. godini još od svoje premijere u glavnom natjecateljskom programu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, gdje je nagrađen Grand Prixom, hrvatska će publika moći gledati od četvrtka, 28. siječnja, kada kreće službena kino distribucija.

Debitantsko ostvarenje nekadašnjeg asistenta slavnog Béle Tarra, čiji je utjecaj vidljiv u zadivljujuće dugim kadrovima, ''izvanredan je, osuđujući pogled na zlo u Auschwitzu'' (The Guardian), ''posve drugačiji od svih drugih filmova o holokaustu'' (Indiewire). O hororu koji je obilježio nedavnu povijest ovo ostvarenje progovara na nov način, u prvom redu oslanjajući se na sugestivnu moć kinematografije i samog medija, a film je izazvao i brojne diskusije – kako zbog teme, tako i zbog filmskih sredstava koje Nemes koristi. Zanimljivo je da u ulozi Saula Ausländera po prvi put na filmu nastupa karizmatičan mađarski pjesnik s njujorškom adresom, Geza Röhrig.

Od premijernog prikazivanja u glavnom programu festivala u Cannesu (inače gotovo uvijek rezerviranom za već etablirana, zvučna redateljska imena), Saulov sin nanizao je impresivan broj nagrada, uključujući i Zlatni globus za najbolji strani film, a nedavno je nominiran i za Oscara u istoj kategoriji. Osim ovih filmskih priznanja te brojnih pohvala iz pera filmske kritike, jedan od najvećih obola filmu dao je francuski filozof Georges Didi-Huberman u knjižici, tj. otvorenom pismu koje je uputio samom redatelju filma, a u kojem raspravlja o statusu Nemesova ostvarenja s obzirom na dosadašnji umjetnički, filozofski i politički tretman holokausta. Hrvatski prijevod ovog spisa uskoro će biti objavljen u izdanju Multimedijalnog instituta.

Povodom početka hrvatske distribucije filma, kao i obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta (27. siječnja), u suradnji Francuskog instituta u Hrvatskoj, Multimedijalnog instituta i Zagreb Film Festivala, u utorak, 26. siječnja u 18 h u Medijateci Francuskog instituta (Preradovićeva 5, Zagreb) održat će se predavanje filmologa i filozofa Ophira Lévyja, pod nazivom 'Je li okončana rasprava o reprezentacijama holokausta na filmu: razmišljanja o Saulovom sinu'.

Saulov sin je od 28. siječnja na programu riječkog Art-kina Croatia, dubrovačkog kina Sloboda, kina Urania u Osijeku, varaždinskog kina Galerija, Pučkog otvorenog učilišta u Koprivnici te splitske kinoteke Zlatna vrata, od 29. siječnja prikazivat će se i u zagrebačkom kinu Europa, te od 4. veljače u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici. U pojedinim kinima (kino Europa u Zagrebu, Art-kino Croatia u Rijeci, kino Galerija u Varaždinu, Pučko otvoreno učilište u Koprivnici) film će se pretpremijerno prikazati već 27. siječnja, povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:32