BITORJAC ODUŠEVIO

VIDEO: Hrvatski film o rivalstvu Bad Blue Boysa i Delija ispraćen ovacijama u Sarajevu

Ekipa filma ZG80 na crvenom tepihu 22. Sarajevo Film Festivala
 Denis Ruvić / CROPIX

Hrvatska kinematografija proizvela je još jednu izvrsnu komediju koja će zasigurno puniti kino dvorane u Hrvatskoj i u susjednim zemljama, nakon što je ovacijama publike na 22. Sarajevo Film Festivalu (SFF) ispraćen "ZG80" u režiji Igora Šeregija.

Ovaj film tek čeka distribucija, a u Sarajevu je prikazan u okviru ponoćnog programa "Pretpremijere" gdje su svoje mjesto na ovogodišnjem SFF-u kao vrijedni novi projekti našli i "Oslobođenje Skopja" Rade i Danila Šerbedžije te dvije epizode serije "Novine" rađene za Hrvatsku radioteleviziju (HRT).

Kraj projekcije "ZG80" te dio ekipe koja je radila na filmu i tim povodom gostovala je na SFF-u publika u Sarajevu dočekala je burnim pljeskom i uz prave ovacije.

Sarajevo, 150816.
Narodno pozoriste.
Ekipa filma ZG80 prosetala crvenim tepihom 22. Sarajevo Film Festivala.
Na fotografiji: Judita Frankovic, Igor Seregi.
Foto: Denis Ruvic / CROPIX
Denis Ruvić / CROPIX
Na fotografiji: Judita Franković i Igor Šeregi

Šeregijevo debitantsko ostvarenje "ZG80" nastalo je kao "prednasatavak" filma "Metastaze" Branka Schmidta. Temelji se na scenariju kojega potpisuju Robert Cukina i Ivo Balenović, a riječ je o rivalstvu između navijačnih skupina Bad Blue Boys i Delije, fanova nogometnih klubova Dinama i beogradske Crvene zvezde.

Radnja je smještena u razdoblje uoči raspada bivše Jugoslavije kada su sukobi na stadionima dobili posebnu političku dimenziju.

Putovanje BBB-a vlakom na utakmicu u Beogradu početkom 90-ih godina prošlog stoljeća te sukobi s Delijama, policijom, ali i cijelom jednom sredinom filmski je prepričano na iznimno duhovit način, a dinamiku filma jamči petnaestak glumaca koji svi od reda djeluju kao autentični pripadnici fanatičnih skupina nogometnih navijača.

Sarajevo, 150816.
Narodno pozoriste.
Ekipa filma ZG80 prosetala crvenim tepihom 22. Sarajevo Film Festivala.
Na fotografiji: Rene Bitorajac sa suprugom.
Foto: Denis Ruvic / CROPIX
Denis Ruvić / CROPIX
Na fotografiji: Rene Bitorajac sa suprugom

No Rene Bitorajac u ulozi "mladog Krpe" odnosno vođe skupine BBB-a ipak je posebna priča jer mu je "ZG80" dao priliku iskazati svu energiju i žestinu svog glumačkog talenta.

U okviru natjecateljskog programa za najboilji dokumentarni film međunarodnu premijeru u Sarajevu je imalo i hrvatsko ostvarenje "Kino otok" redatelja Ivana Ramljaka.

Priča je to o kinima u malim mjestima na hrvatskim otocima u prošlom stoljeću kada su ona bila jedini veliki prozor u svijet. Uz ta kina vezane su i sudbine ljudi koji svojim pričama svjedoče o jednom nestalom vremenu, ali i filmovima koji su ih obilježili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:06