FESTIVAL FILMOVA ZA DJECU

VIDEO: IDUĆI TJEDAN KREĆE KINOKINO 'Mali ZFF' otvara film koji je obilježio djetinjstvo mnogih danas odraslih ljudi

 YouTube
Većina programa posvećena je ekranizacijama književnih predložaka

ZAGREB - Idući tjedan u Zagrebu počinje drugo izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino koji se prošle godine pokazao kao poželjan format na domaćoj festivalskoj sceni, nastao iz želje da se dječjoj publici ponudi svojevrsni "mali Zagreb Film Festival".

"Prvo izdanje radili smo iz entuzijazma, s vlastitim sredstvima koje smo skupljali godinama i sve dok festival nije počeo nismo znali kako će publika reagirati", rekla je direktorica festivala Selma Mehadžić za Hinu.

"Dojmovi su bili prekrasni, dječja publika nas razoružava i već mjesec dana osjećamo da postoji zanimanje za drugo izdanje festivala, a javljaju nam se i nastavnici zainteresirani za programe", dodala je.

Festival će 21. veljače otvoriti film "Goonies" Richarda Donnera iz 1985., jedan od omiljenih filmova za djecu svih vremena. "Tim odabirom malo smo išli na emocije odraslih, često su nas pitali kada ćemo ga prikazati, a ove godine se uklopio i s pričom o dječjim družinama kao bitnim momentom u filmovima za djecu", napomenula je Mehadžić.

"Goonies se nametnuo kao nezaobilazni film koji je obilježio djetinjstvo mnogih danas odraslih ljudi, a kao i tada, i danas je jednako zabavan i zanimljiv, djeca ga mogu gledati kao što su ga gledala i prije", ustvrdila je.

Kino Europa već je prikazivao filmske klasike za djecu u svom programu 'kino lektire', a želja je da se s takvom praksom nastavi ubuduće. "Prikazali smo Čarobnjaka iz Oza i u publici je bilo puno roditelja s djecom, želimo nastaviti s projekcijama klasika za djecu i kroz cijelu godinu", dodala je.

U okviru festivala, koji će trajati do nedjelje 26. veljače, prikazat će se tridesetak kratkometražnih i dugometražnih filmova, a novost je što je većina programa posvećena ekranizacijama književnih predložaka.

"Uspjeli smo na jednom mjestu okupiti veliki broj filmskih ekranizacija, a taj smo light motiv pokušali obuhvatiti u filmskom i radioničkom programu", rekla je.

Jedan od takvih filmova je i "Emil i detektivi" iz 1931., ekranizacija slavnoga romana Ericha Kästnera, nastao samo godinu dana nakon što je napisana knjiga. "Bila je to prva filmska ekranizacija romana na kojoj je radio i Billy Wilder prije nego što je od nacista pobjegao u SAD", napominje Mehadžić.

Taj će se film, kao i "Goonies", prikazati u programu "Klasici s gostima" u kojemu će sudjelovati književnica Sanja Pilić i filmolog Nikica Gilić.

U glavnom programu ističe se i ekranizacija prema istinitim događajima, "Fannyno putovanje" o djevojčici koja vodi skupinu djece na putovanju kroz okupiranu Francusku.

Ratnom se temom bavi i nizozemsko ostvarenje "Dan kada je moj otac postao grm", nastalo u koprodukciji s Hrvatskom, o djevojčici koja se našla u ratu od kojega pokušava pobjeći. "Rat je u tom filmu nešto što ne vidimo, niti ga toliko intezivno doživljavamo, ali pratimo nju kako se snalazi i djeluje hrabrija i odgovornija od odraslih koji ju okružuju", rekla je Mehadžić.

Tu su i dvije hrvatske ekranizacije poznatih romana, "Uzbuna na Zelenom Vrhu" iz serijala o Koku Ivana Kušana te "Anka", nastala prema knjizi "Anka Brazilijanka" Mate Lovraka.

Među osam novih filmova u glavnom programu je i švedski film "Moje grčko ljetovanje" o dječaku koji pokušava spasiti jedno selo od propasti, indijski film "Badminton" koji donosi autentičan pogled na bolivudsku kinematografiju i nizozemski "Najbolji špijun" o dječaku koji u podrumu svoje kuće pronalazi skrivenu sobu. 

Međunarodnu premijeru na festivalu imat će njemački redatelj Andreas Dresen, filma "Timm Thaler: dječak koji je prodao osmijeh", što je njegov prvijenac za dječju publiku. 

Kratki filmovi recentne produkcije okupljeni su u programu "Svaki dan otkrivam", poseban filmski blok za najmlađe uzraste, "Moj prvi odlazak u kino" posvećen je onima koji tek kreću u svoje prve kino avanture, dok je za one veće predviđen "Program 18+", koji donosi filmove "Ljeto u Brooklynu" Ire Sachsa i "Žena kojoj sam čitao" Stephena Daldryja. 

Na projekciji potonjeg bit će i jedan od glavnih glumaca u filmu, David Kross, ujedno član ovogodišnjeg žirija KinoKino Festivala. 

Izvan konkurencije, na zatvaranju festivala, prikazat će se francuski film "Moj život kao tikvica", animirana pustolovina o dječaku koji završi u domu za nezbrinutu djecu.

Djeca starija od deset godina moći će sudjelovati u raznovrsnim radioničkim sadržajima, ovladati osnovama pisanja filmske kritike, izrađivati scenarij za film prema literarnom predlošku ili pak otkrivati skrivene prostore i audiovizualna obilježja vlastitoga grada. 

Svim generacijama namijenjen je filmski kviz koji posebno za ovu prigodu priprema i vodi Mario Kovač, a za koji su u tijeku prijave na službenim stranicama festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:29