POLIMAC PREPORUČUJE

VIDEO: JUŽNOKOREJSKI HIT KOJI JE NOĆAS ISPISAO NOVU POVIJEST OSCARA Evo zašto je 'Parazit' postao takav fenomen

 Screenshot / YOUTUBE
Južnokorejski film Parazit je prvi film u povijesti koji je osvojio i Oscara za najbolji film i  Oscara za najbolji međunarodni film, a istovremeno je i prvi film na jeziku koji nije engleski koji je osvojio titulu najboljega filma. U nastavku pogledajte video komentar Nenada Polimca koji je objavljen 11. siječnja

Primajući nagradu Zlatni globus za najbolji strani film za svoga "Parazita", hvaljeni korejski redatelj Bong Joon-ho pokušao je potaknuti sve okupljene u hotelu The Beverly Hilton da ne dopuste da ih prisustvo titlova odvrati od gledanja uzbudljivih i ponajviše drukčijih filmova.

"Kad jednom pređete preko te barijere od 2,54 centimetra, upoznat ćete puno više čudesnih filmova", rekao je Bong. Ta dobronamjerna pošalica, međutim, nije bila do kraja na mjestu.

Naime, njegov sada već višestruko nagrađivati film "Parazit", u svjetskim je kinima zaradio 130 milijuna dolara bruto. Parazit je premijerno prikazan 21. svibnja na ovogodišnjem Filmsko festivalu u Cannesu, gdje je koncem festivala postao prvi korejski film koji je osvojio Zlatnu palmu. Bongov uspjeh bio je tim više značajniji jer je žiri tu odluku donio jednoglasno, što se posljednji puta dogodilo 2013. godine kada je Abdellatif Kechiche nagrađen za "Adelin život".

Bong je svoj pobjednički govor na Globusima zaključio znakovitom rečenicom: "Mislim da mi koristimo samo jedan jezik - onaj filmski."

Korejski redatelj možda je priučeni govornik engleskog, što je pokazao na Globusima, no filmskim jezikom barata na zavidnoj razini.

Nakon razmjerno uspješnog redateljskog debija "Psi koji laju ne grizu", Bong je svjetsku slavu stekao s filmom "Sjećanja na umorstvo", kriminalističku dramu koja se temeljila na stvarnom slučaju serijskog ubojice koji je tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća terorizirao jedno korejsko ruralno mjesto. Nakon tog filma uslijedili su "Domaćin", "Majka", "Snowpiercer", "Okja" te u konačnici "Parazit".

Zašto je "Parazit" postao takav fenomen? Doznajte u epizodi serijala Polimac preporučuje koja je objavljena 11. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2022 18:26