POLIMAC PREPORUČUJE

VIDEO: KAKO JE BONGOV 'PARAZIT' POKORIO OSCARE Naš filmski kritičar objašnjava kako su se poklopile okolnosti za povijesni trenutak u Hollywoodu

Bong Joon-ho
 FREDERIC J. BROWN / AFP
 

Premda je bio na najužem popisu favorita za sve važnije nagrade na 92. dodjeli Oscara - najbolji film, najbolju režiju i najbolji originalni ili adaptirani scenarij - malo tko je vjerovao da će "Parazit" Bonga Joon-hoa osvojiti baš sve najbitnije nagrade.

U svakoj od tih kategorija imao je dostojnog protivnika, bilo po kvaliteti umjetničkog izričaja, bilo po uobičajenim nepisanim pravilima Oscara. Posljednjih nekoliko godina Oscari za najbolji film i najboljeg redatelja nisu otišli istom filmu, a scenaristički Oscari nisu uvijek garantirali da će taj film dobiti i "zlatni kipić" za najbolji film.

Primjerice, prošle je godine nagradu za režiju dobio Alfonso Cuaron za svoj rad na filmu Roma, dok je najboljim filmom proglašena Zelena knjiga, film koji u kategoriji za najbolju režiju nije bio niti nominiran. Pretprošle je pak godine Guillermo del Toro nagrađen u kategoriji režije, a njegov je "Oblik vode" osvojio nagradu za najbolji film. U kategoriji najboljeg originalnog scenarija trijumfirao je "Get Out" Jordana Peelea.

Vratimo li se nešto dalje u prošlost, rijetko tko će zaboraviti da je film "Crash" Paula Haggisa osvojio nagradu za najbolji film i najbolji originalni scenarij, dok je "Planina Brokeback" Anga Leeja osvojila Oscare za najbolji scenarij po predlošku i najbolju režiju.

Drugim riječima, pravila nema, a uzme li se u obzir da u povijesti dodjele niti jedan film na ne-engleskom jeziku nije dobio Oscara za najbolji film, nitko nije mogao sa sigurnošću reći da je 92. dodjela Oscara ući u povijest kao jedna od najznačajnijih.

U novoj epizodi serijala Polimac preporučuje filmski kritičar Jutarnjeg Nenad Polimac analizira pobjedu "Parazita", uobičajenu raspodjelu nagrada u glumačkim kategorijama te druge zanimljivosti s ovogodišnje dodjele:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:29