LE MANS 66

VIDEO: KAKO JE FORD STVORIO LEGENDARNI TRKAĆI AUTO KOJI JE POBIJEDIO FERRARI Talijani su se smijali Amerikancima, a onda su dva čovjeka okrenula priču

Film zasnovan na istinitim događajima kad su se Ferrari i Ford ogledali na utrci u Francuskoj

Teško je reći tko je u ovom slučaju bio David, a tko Golijat. Sredinom šezdesetih Ferrari je suvereno dominirao među trkaćim automobilima, Ford mu je tu i tamo pokušao parirati, ali za potonju korporaciju, koja je imala golem pogon i trgovala svim vrstama automobila, to je bio tek odjeljak koji je donosio slavu, ali ne i profit (poslije, kad je Fiat kupio Ferrari, njihove pozicije su se donekle izjednačile).

Film “Izazivač: Le Mans ‘66.” zasnovan je na istinitim događajima (istina, ne baš u potpunosti) kad su se dvije kompanije ogledale na utrci u poznatom gradu u Francuskoj, koja traje 24 sata, a prvi je put održana 1923. godine. Prvo njihovo blisko ogledanje bilo je 1958. kada je slavio Ferrari, no već godinu poslije Fordov vozač, glavni dizajner i inženjer Carroll Shelby uzvratio je udarac. Ne zadugo, jer je u prvoj polovici šezdesetih Ferrari bio nepobjediv.

Ford je pokušao zaobilazno, kontaktirao je Enza Ferrarija kako bi kupio njegovu kompaniju, no kad je Talijan shvatio da se Amerikanci žele dokopati njegova trkaćeg automobila i da ih malo što drugo zanima, odustao je od pregovora. Henry Ford II., direktor Forda, to je shvatio kao osobnu uvredu i dao svom timu zeleno svjetlo da naprave automobil koji će zasjeniti Ferrarijevu “raketu”. Nije to baš bilo jednostavno, Carroll Shelby imao je dosta ideja kako to napraviti, no brzo je shvatio da će velikih problema imati u vlastitoj kompaniji, odnosno - njegovu marketinškom timu.

Još nešto, znao je i to da nije sve u automobilu, važan je i vozač, a on više nije bio u godinama kada bi se usudio sjesti za volan. Odlučio se za Britanca Kena Milesa koji je u Drugom svjetskom ratu bio zapovjednik tenkovske jedinice, da bi u mirnodopskom razdoblju shvatio kako mu jedino trkaći automobili pružaju takvu vrstu uzbuđenja. Uostalom, njegova je logika bila lako razumljiva: “Radije ću poginuti na pisti, nego da me proždere bolest kakva je rak”.

Miles je ponudu Carrolla Shelbyja da bude Fordov vozač primio s podsmijehom, smatrao je da su njihovi automobili spori i da se ne mogu mjeriti s Ferrarijevim, ali kako su njih dvojica sve tješnje surađivali, cilj se više nije činio tako nedostižan. Nakon nekoliko proba Fordova novog automobila GT 40 bili su spremni za utrku u Le Mansu.

Događaj je iznimno uzbudljiv čak i iz današnje perspektive jer su filmovi o automobilskim utrkama uvijek imali svoju publiku.

Ranih tridesetih Howard Hawks je snimio sportski film “Gomila urla” s Jamesom Cagneyjem u glavnoj ulozi, sredinom pedesetih Kirk Douglas bio je zvijezda vrlo popularnih “Trkača”, a posebno je uzbudljivo bilo u drugoj polovici šezdesetih kad su se pripremala čak tri filma o svijetu automobilskih utrka: prvi se pojavio “Grand Prix” Johna Frankenheimera u kojem James Garner nije koristio dublera nego je sam bio za volanom, vrlo je uspješna bila i “Paklena staza Indianapolisa” s Paulom Newmanom, također strastvenim vozačem, a Steve McQueen imao je nekoliko funkcija u filmu “Le Mans” i, dakako, utrkivao se “za ozbiljno”.

Vrlo dobar rezultat nedavno je postigla “Utrka života” Rona Howarda s Chrisom Hemsworthom i Danielom Brühlom u ulogama Jamesa Besta i Nikija Laude, pa su i očekivanja za “Izazivača” s Mattom Damonom i Christianom Baleom iznimno velika.

James Mangold

Okušavao se u najrazličitijim žanrovima, pa čak i u vesternima (nova verzija “U 3 i 10 za Yumu”), no počeli su ga uzimati ozbiljno nakon filma “Hod po rubu”, nominiranog za pet Oscara (nagradu je potvrdila Reese Witherspoon, ali ne i njezin partner Joaquin Phoenix). “Logan” iz serijala “X-Men”, posljednji iz trilogije “Wolverine”, prošao je odlično u kinima, ali je dobio i sjajne recenzije.

Matt Damon

Dosad je pet puta nominiran za Oscara, triput za glumačka ostvarenja (“Marsovac”, “Nepobjedivi” i “Dobri Will Hunting”), jednom kao producent (“Manchester by the Sea”), a dobio ga je za scenarij “Dobrog Willa Huntinga” koji je napisao s prijateljem Benom Affleckom. Njih dvojica ponovno će surađivati u toj funkciji na novom filmu Ridleyja Scotta “Posljednji dvoboj”, u kojem također i glume.

Christian Bale

Damon glumi Carrolla Shelbyja, a britanski “kameleon”, poznat po tome da stalno mijenja svoj izgled, Kena Milesa. Nedavno smo ga gledali u “Čovjeku iz sjene”, prilično se udebljao kako bi odglumio američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja, no ovdje je opet vitak, kao i u većini uloga. Miles je jedini prikazan kao osoba sa sređenim obiteljskim životom, tek da se zna što je na kocki kad juri pistom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:21