ŽELJEZNO NEBO 2

VIDEO: LUĐI FILM OD OVOG TEŠKO DA POSTOJI Snimao se čak sedam godina, radnja se odvija u budućnosti, a glavni protagonisti su nacisti

 Profimedia, Film Stills
 

Priča filma "Željezno nebo 2" još je sumanutija od njegovog prethodnika - "Željeznog neba" finskog redatelja Tima Vuorensole.

Pitate se, kako je to moguće kada se "Željezno nebo" bavilo 1945. godine neporaženim nacistima koji su se utaborili na Mjesecu? Itekako moguće!

"Željezno nebo 2" direktan je nastavak, a priča se zbiva u 2047. godini na Mjesecu, gdje je čovječanstvo pobjeglo nakon što su nuklearni ratovi Zemlju učinili nenastanjivom. Tamo su doznali da je Zemlja zapravo šuplja i da se u njenom središtu krije Gral neophodan za pokretanje svemirskih brodova. Kultni glumac Udo Kier ovaj put nastupa u dvostrukoj ulozi, igra i Adolfa Hitlera, koji jaše na tyrannosaurus rexu, a papa Urban II, dok tone u bezdan, uzvikuje “Holy Shit!”.

"'Željezno nebo' nastajalo je punih šest godina, što nije neobično jer finska kinematografija nema baš puno iskustva u snimanju znanstveno fantastičnih filmova, pa je manji dio sredstava namaknut donacijama poklonika, tzv. crowfunding strategijom. Nastavak je u cijelosti napravljen na taj način pa ne čudi što je produkcija trajala sedam godina", kaže filmski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac.

Vuorensolin film živi na razmeđu diletantizma i blasfemije, a šanse su vrlo male da će uspjeti kod publike. No, to ne znači da ne sadrži neke zanimljive elemente.

Koliko je film ujednačen u svojem pripovjedanju, kako redatelj koristi humor i može li se u ovom filmu ipak uživati doznajte u novom nastavku serijala "Polimac preporučuje":

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:59