POLIMAC PREPORUČUJE

VIDEO: 'MALE ŽENE' Puno je efektnih elemenata u filmu, glumice su odlične, no problema ne nedostaje...

Florence Pugh, Saoirse Ronan i Emma Watson
 Sony / The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia
 

Američka glumica i redateljica Greta Gerwig, poznata ulogama u filmovima "Mistress America" i "Frances Ha" te režiji filma "Lady Bird", posljednjih se nekoliko mjeseci, htjela ona to ili ne, spominje u kontekstu nedovoljne zastupljenosti žena među nominiranima za nagradu Oscar u kategoriji ostvarenja u filmskoj režiji.

Članovima Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti prebacuje se što ovu perspektivnu mladu umjetnicu nisu uvrstili među pet nominiranih za prestižnu nagradu koja će se dijeliti 9. veljače. Optika njezinog izostavljanja Gerwig tim je više gora jer se mlada redateljica okušala u adaptaciji knjige "Male žene" Louise May Alcott iz 1868., stožernog djela školske lektire u Sjedinjenim Američkim Državama.

Situacija oko Gerwig dodatno komplicira činjenica da su "Male žene" na filmu adaptirane pet puta (njezina je verzija šesta), a na televiziji najmanje 12 puta.

Gledatelji mlađe srednje generacije zasigurno još dobro pamte film iz 1994., izrazito ženski jer ga je režirala Australka Gillian Armstrong, a scenarij je napisala holivudska profesionalka Robin Swicord. Još važnije, angažirali su puno mladih glumica koje su se tek probile ili im karijera još nije bila u punom zamahu, od Winone Ryder i Samanthe Mathis do Claire Danes i Kristen Dunst, a prvu pravu odraslu ulogu odigrao je Christian Bale.

Kako je Gerwig pristupila adaptiranju ovog klasika i što je novoga donijela pogledajte u novoj epizodi serijala Polimac preporučuje:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:11