POLIMAC PREPORUČUJE

VIDEO: NAŠ KRITIČAR POGLEDAO FILM KOJI SE PREDSTAVLJA KAO BUDUĆNOST MEDIJA Glumci su mahom odlični, a film na momente zadivljuje. Što je pošlo krivo?

 Ben Rothstein / Hollywood Archive / Profimedia
 

“Blizanac” (Gemini Man) Anga Leeja nije briljirao u prvom vikendu prikazivanja ni u svijetu niti u nas. U Americi je debitirao tek na trećem mjestu, “Joker” je u drugom tjednu bio nedostižan prvi, a potukla ga je čak i animirana verzija “Obitelji Adams”. U Hrvatskoj je završio na drugom mjestu, što je nešto bolje, međutim, “Joker“ je imao četiri puta više gledatelja.

Dvostrukog oskarovca kao da ne uznemiruju loše kritike i podaci o osrednjoj gledanosti njegova novog filma, po nekim procjenama skupog 160 milijuna dolara. Nema razloga za paniku kad su među njegovim financijerima Skydance Davida Ellisona, sina milijardera Larryja Ellisona, i Alibaba Pictures, koji kontrolira kineski magnat Jack Ma.

Lee se ne skriva, posvuda daje intervjue i upozorava da on misli na budućnost filmske umjetnosti: zato je film snimio sa 120 sličica u sekundi (umjesto uobičajenih 24), u 3-D formatu i 4K Ultra HD rezoluciji. Problem je što čak i u Americi na prste jedne ruke možete izbrojiti kina koja imaju te pogodnosti, ali oni koji su u njima vidjeli “Blizanca” bili su oduševljeni slikom i zvukom. Rekli su, na kosi glumaca mogli ste razabrati pojedine pramenove, kao da je u pitanju animirani film.

U Hrvatskoj su ga primili maćuhinski, ne igra u IMAX-u u Arena centru jer je tamo prostor zaposjeo “Joker”, treba ih shvatiti, u tom golemom i skupom kinu rentabilnost nije impresivna, pa su radije zadržali “Jokera”, koji baš nema osobite specijalne efekte, a sad ga je zamijenio nastavak “Gospodarice zla”. U CineStaru u Branimir centru, koji se može pohvaliti najvećom posjećenošću, prikazuju se samo 2-D kopije što je mizerno. Gledatelj će biti u čudu, čemu tolika halabuka oko tehnoloških novotarija tog filma kad taj izgleda manje-više kao i svaki drugi holivudski blockbuster.

U redu, trebalo bi ga upozoriti da je pomlađivanje Willa Smitha - on glumi dvostruku ulogu, vrhunskog snajperista i njegovog klona koji ima trideset godina manje - koštalo pravo bogatstvo i da je u ostvarivanju tog pothvata pomogao izvjesni Victor Hugo (nije greška, čovjek se uistinu tako zove i nastupao je pred kamerama kao Smithov sparing partner). Ponekad je slika uistinu kristalno čista, a osobito dobro izgleda Budimpešta, jedan od najljepših europskih gradova. Zanemarimo patriotizam, ali tako nešto holivudski producenti u nas ne bi mogli pronaći. Zašto je film popraćen tako lošim recenzijama?

Zato što je priča naizgled skrojena za akcijsku B-produkciju. Ima tu i ritma i napetosti, ali od redatelja koji nam je podario “Tigra i Zmaja”, “Ledenu oluju”, “Jahati s vragom”, “Pijev život” i “Planinu Brokeback” ipak smo očekivali malo kompleksniju priču. Istina, Leejevo tehnološko poslanje ovdje je puno primjerenije upotrijebljeno nego u prethodnom filmu, vrlo ozbiljnoj ratnoj drami “Drugo poluvrijeme Billyja Lynna”, no to ujedno i jedina prednost. Također, glumci su mu izvrsni, pogotovo Clive Owen u ulozi glavnog negativca, a i Smith nije obavio loš posao.

Paradoksalno, mislim da ćete puno više uživati u super-modernom blu-ray disku, koji će se valjda pojaviti negdje oko Božića, nego što ste imali priliku u kinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:34