IZDRŽLJIVI KULTURNJACI

VIDEO: NI LJETNA OLUJA NIJE ZAUSTAVILA MOTOVUNSKI FESTIVAL Publika gledala filmove na kiši, stolce pomagala sklanjati i nagrađena redateljica

 Screenshot / FACEBOOK
 

Svjetska premijera dokumentarnog filma "Tusta" redatelja Andreja Korovljeva o pokojnom frontmenu benda KUD Idijoti unatoč velikoj oluji koja se nadvila nad Motovunom održana je u petak navečer u sklopu 22. Motovun Film Festivala, izvijestili su u subotu organizatori festivala.

Naime, nakon smirivanja vremenske situacije i uz velike napore organizatora publika se vratila na Trg te usprkos kiši odgledala film.

- Pokazalo se ispravnim napraviti premijeru u Motovunu uz ovakvu izdržljivu publiku, a to je sigurno i ono što bi Tusta volio - obratio se redatelj Andrej Korovljev gledateljima koji su doprinijeli ovoj sjajnoj večeri za hrvatski film. Prije toga prikazan je i domaći film "Dnevnik Diane Budisavljević", koji je zbog velikog interesa prebačen u veće kino Trg.

- Počela sam ovdje u Motovunu kao prodavačica karata i voditeljica volontera, no jednom sam prestala biti dio tima u Motovunu kako bih deset godina kasnije pobijedila u Puli. Stajati na ovoj pozornici moj je motovunski san - istaknula je redateljica Dana Budisavljević, nekadašnja članica motovunskog tima.

Veliki doprinos hrvatskom filmu dao je i snimateljski doajen Živko Zalar, kojemu je na prigodnoj svečanosti dodijeljena nagrada "50 godina" za pola stoljeća djelovanja iza kamere. Svo to vrijeme surađivao je sa svim najvažnijim hrvatskim i redateljima iz bivše Jugoslavije, a posebno s pripadnicima tzv. praške škole.

Inače, sjajne filmske križaljke donio je ove godine i popularni program "Motovunski kratki" za čijeg je pobjednika proglašen iranski film "Tetovaža". Riječ je o priči o djevojci koja upada u ralje iranske birokracije nakon što joj pri obnovi vozačke dozvole primijete tetovažu. Nagrađen je hrabar i važan film o ženi koja postaje zatočenica apsurdnog sustava, obrazložio je žiri.

Kako je glavnu nagradu odnio neeuropski film, nominaciju za Europsku filmsku nagradu, čiji je partner od ove godine Motovun Film Festival, žiri je dodijelio češkom filmu "Rekonstrukcija", priči o tinejdžeru koji čeka suđenje u maloljetničkom pritvoru zbog ubojstva beskućnika.

U sklopu posljednjeg dana festivala na rasporedu je, između ostaloga, i proglašenje pobjednika festivala te projekcija kanadskog hit filma "Žena moga brata".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 08:40