POLIMAC PREPORUČUJE

VIDEO: 'OVAJ FILM BIT ĆE HIT JESENSKE SEZONE' Pogledali smo spektakl koji će Angelinu Jolie vratiti na tron kraljice Hollywooda

 Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia
Nastavak megahita iz 2014. upravo je stigao na repertoar, a ovaj put radnja je nadahnuta političkim aktivizmom glumice i producentice

Na web portalu Hollywood Reportera upravo su objavili listu 100 najmoćnijih ličnosti u prijestolnici svjetskog show businessa u protekloj godini i na tom popisu nema Angeline Jolie.

Donekle je to shvatljivo, jer najbolje plaćena glumica zapravo jako malo snima, zadnji megahit imala je 2014., Disneyjevu “Gospodaricu zla”, a u međuvremenu se pojavila samo u slabo primljenoj bračnoj drami “Pokraj mora” (2015) koju je sama i režirala. Gluma joj je postala tek uzgredna djelatnost, od 2011. sve više se bavi režijom, najviše uspjeha imala je s ratnom dramom “Nesalomljivi” (tri nominacije za Oscara u tzv. tehničkim kategorijama i 163 milijuna dolara bruto zarade u svjetskim kinima), a najbolje kritike dobila je za film o ljudskim stradanjima u Kambodži “Prvo su ubili mog oca” (2017.). Uz filmsku djelatnost usporedno se bavi humanitarnim radom i danas je na funkciji specijalnog izaslanika visokog povjerenika Ujedinjenih nacija za izbjeglice. Nije to angažman koji ona striktno odvaja od holivudskog i privatnog, u braku s Bradom Pittom usvojila je troje djece iz različitih dijelova svijeta, a dva filma koja je režirala, “U zemlji krvi i meda” o genocidu u Bosni i “Prvo su ubili mog oca”, nadahnuta su onime što je doznala dok je obilazila ugrožene zemlje u svojstvu predstavnika Ujedinjenih nacija.

Slab početak

Je li Angelina Jolie još uvijek moćna? Itekako, uzmite samo primjer njezina novog blockbustera “Gospodarica zla 2”, koji je upravo stigao na repertoar. Kad je prvi film postigao golem uspjeh (758 milijuna dolara bruto na globalnom kino tržištu), u Disneyju su odmah htjeli nastavak, zločesta vila Maleficent iz “Uspavane ljepotice” koja se ovdje prometnula u brižnu pomajku činila im se idealnom za franšizu, međutim, glumica nije pristala, smatrala je da je scenarij plošan i nedorađen. Prošlo je pet godina dok sve nije napravljeno kako je ona htjela (nije bilo druge, budući da je obavljala i funkciju producentice), još nam samo nisu otkrili koliko je sve to koštalo i koliki je bio njezin honorar, no neće to moći dugo tajiti. Bez obzira na osrednje pa i slabe američke kritike, film će biti među najuspješnijima ove jeseni, a posebno je zanimljivo kako je priča oblikovana po glumičinim prohtjevima.

Najslabiji je početak koji se odigrava pet godina nakon prethodnog filma. Zašto su odabrali realni vremenski razmak nije jasno, budući da glavna zvijezda pod maskom izgleda gotovo isto, a Elle Fanning (igra Auroru, kraljicu Močvarišta, kumče Maleficent) nije izgubila ništa od svojih draži dok se probijala kao tinejdžerica.

Močvarište

Kako je i glumac u ulozi princa Philipa promijenjen (Harris Dickinson uskočio je umjesto prezauzetog Brentona Thwaitesa), nije bilo nikakvog razloga da se taj period skrati na - recimo - nekoliko mjeseci. Zašto to napominjem? Zato što je malo vjerojatno da se dvoje mladih koji žive u kraljevstvima razdvojenima samo rijekom, a zaljubljeni su, suzdržava od ozbiljne veze punih pet godina.

Prvi film je bio sav u duhu ženskog pokreta, koji će kako spada procvasti tek tri-četiri godine kasnije, dok je drugi nadahnut Angelininim političkim aktivizmom. U Kraljevstvu preko rijeke žive samo ljudi, kralj John (Robert Lindsay), kraljica Ingrith (Michelle Pfeiffer jako je ojačala zvjezdani naboj filma), njihov sin Philip, obični žitelji i jako puno vojnika, dok je Močvarište nakrcano bajkovitim stvorenjima, od malih vilenjaka do drveća koje hoda. Aurora i Philip žele ujediniti oba kraljevstva, bez obzira na to što u njima žive krajnje različita bića, no Maleficent je sumnjičava, pogotovo stoga što joj se nije dopala kraljica Ingrith. S razlogom, jer ta planira rat kojim će osvojiti Močvarište i istrijebiti njegove čudne stanovnike. Dodatni pomak predstavlja otkriće da je Močvarište posljednje prebivalište Tamnih vila, kojima pripada i Maleficent: kad zločesta Gerda (sjajna irska glumica Jenn Murray), desna ruka Ingrith, ustrijeli Maleficent, ona bi potonula u rijeku, ali je spasi Conall (Chiwetel Ejiofor), vođa Tamnih vila, pa se ona neko vrijeme kod njih oporavlja i pristaje ih predvoditi kad napadnu ljude, svoje smrtne neprijatelje. Poruka ovakvog zapleta je očita: Močvarište i Kraljevstvo preko rijeke su susjedi i trebali bi živjeti u miru, no neumjerene ambicije i želja za osvajanjem gurnut će ih u krvoproliće, otprilike kao i u filmu “U zemlji krvi i meda”, gdje se sukobljavaju Srbi i Bošnjaci.

Diskretna metafora

“Gospodarica zla 2” vrvi scenama koje baš nisu primjerene filmu za djecu s razmjerno blagim američkim predikatom “PG” (parental guidance, što znači da ga klinci svih dobi bez straha mogu gledati pod nadzorom roditelja). U jednom trenutku Ingrith preko razglasa objavi da poziva sva stvorenja iz Močvarišta na vjenčanje Aurore i Philipa, ona uistinu nagrnu u Kraljevstvo, krasno uređeno za tu priliku, i okupe se u mjesnoj crkvi. Isprva im je čudno što tamo nema nikoga iz Kraljevstva, no svejedno se natiskaju u klupe. U tom trenutku vojnici zabrave vrata, a zločesta Gerda iz orgulja počne ispuštati otrovni prah koji ubija vilenjake. Na što vas to podsjeća? Naravno, na nacističke plinske komore, što je samo jedan od načina da se na zastrašujući način osuvremeni priča. Autori scenarija pod paskom Angeline Jolie napravili su diskretnu metaforu na današnja zbivanja u svijetu.

Scenarij je najslabiji dio filma, neki od važnih likova nestanu prerano, Maleficent prolazi kroz previše mijena da bismo je respektirali kao ključnu junakinju, a i Tamne vile nekako su se neskladno uklopile u takvu cjelinu. Ipak, vizualni prosede je impresivan, a dizajneri dvorca u Kraljevstvu i vrta koji ga okružuje donekle su se nadahnuli modernističkim klasikom Alaina Resnaisa “Prošle godine u Marienbadu”. Štošta je natrpano u taj spektakl, koji se unatoč neurednosti lako gleda i ponovno etablira Angelinu Jolie kao kraljicu Hollywooda. Uskoro ćemo je gledati u još tri filma, u Marvelovom blockbusteru “Eternals”, bajkovitom “Come Away” Brende Chapman, redateljice crtića “Merida Hrabra” i “Princ od Egipta”, svojevrsnom prednastavku “Petra Pana” i “Alise u zemlji čudesa” te trileru “Oni koji me žele mrtvog” u režiji talentiranog Taylora Sheridana (“Wind River”, “Sve ili ništa”). Pauza više nema, pa bi 2020. mogla godina u kojoj će se ponovno ugurati na listu 100 najmoćnijih u Hollywoodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:55