APOLLO 11

VIDEO: 'OVO JE U TOP 10 FILMOVA GODINE, PRAVA STVAR!' Polimac preporučuje senzacionalni dokumentarac: 'Ovo ne smije proći nezapaženo'

Buzz Aldrin na Mjesecu
 Profimedia, Film Stills
 

Dokumentarni film redatelja Todda Douglasa Millera o svemirskoj misiji Apollo 11 jedna je od najvažnijih senzacija ovogodišnjeg kino repertoara i prava je šteta što ga je distributer koji je prikazivanje ograničio samo na tjedan dana i nije osigurao hrvatske podnaslove.

Priču o slijetanju na Mjesec, pothvatu koji ove godine slavi 50. godišnjicu, Douglas Miller ispričao je uz pomoć arhivskih snimaka različitih formata među kojima su najimpresivnije one snimljene na 70 milimetarskom filmu. Javnost i ljubitelji filma do sad ih nisu mogli nigdje vidjeti te njihova prisutnost Apollo 11 čine pravom vizualnom poslasticom.

"Film je vrlo pregledan, grafički je pokazano koliku je udaljenost trebalo prevaliti do koje faze čitave te operacije, kako se kapsula spustila na Mjesec i kako su izgledale prve snimke: tako nešto u ovakvoj kvaliteti slike dosad niste mogli vidjeti.Posebno je uzbudljivo gledati stručnjake u kontrolnom centru, svaki ima listove papira s podacima koje valjda samo on razumije, a njih je tamo na stotine. Kad kamera krene unazad i zorno pokaže koliki je to prostor, zbilja se zgranete: ono što su vam pokazivali u holivudskim filmovima", kaže filmski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac.

U novoj epizodi serijala Polimac preporučuje pogledajte po čemu je Apollo 11 drukčiji od filmova kao što su, primjerice, "Apollo 13" redatelja Rona Howarda i "Prvi čovjek" Damiena Chazellea, odnosno što ćete u njemu moći vidjeti i čuti, a da do sada niste mogli nigdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 08:18