POLIMAC PREPORUČUJE

VIDEO: OVO SU NEKI DRUKČIJI 'JADNICI' Film Ladja Lyja otkriva svijet za koji nismo ni znali da postoji, latentnu bombu koja samo što ne eksplodira

 Capital Pictures / Film Stills / Profimedia
 

Iako djeluje kao tipična navlakuša, pokušaj kapitaliziranja nad poznatim imenom, postoji razlog zašto debitantski film francuskog redatelja Ladja Lyja nosi isto ime kao i hvaljeni roman Victora Hugoa.

Radnja Lyjevog filma odvija se u francuskom predgrađu Montfermeil, mjestu u kojem u Hugovim "Jadnicima" bivši zatvorenik Jean Valjean upozna Cosette, djevojku koju zlostavljaju njezini posvojitelji, škrta obitelj Thénardieu. Poput Hugoa, Ly u svom filmu progovara o Francuskoj, Parizu i Montfermeilu. No, glavni junaci Lyjevog filma zrcale modernu francusku u njezine probleme. Montfermeil je još uvijek siromašna četvrt, međutim danas je preplavljena afričkim i arapskim emigrantima, među koje se i pariška policija radije ne petlja.

Lyjevi "Jadnici" život su započeli kao kratki film koji je redatelj s još dva scenarista, Giordanom Gederlinijem i Alexisom Manentijem (on u filmu i glumi) proširio na dugi metar. Priča inspiraciju vuče iz incidenta policijskog nasilja koji se u Montfermeilu dogodio 14. listopada 2008. godine, a kojem je Ly osobno svjedočio i kojeg je vlastitom kamerom snimio.

Priča "Jadnika" prati mladog policajca Stéphanea Ruiza, koji u Pariz doseljava kako bi bio bliže svome sinu koji u glavnom gradu Francuske živi sa svojom majkom od koje se Ruiz razveo. Nadređeni mladog policajca pošalju na rad u Montfermeil, gdje ga čekaju njegovi novi kolege Chris i Gwada, koji će ga podučiti životu u predgrađu - zoni konflikta u kojem vlada zakon jačega.

U novoj epizodi serijala Polimac preporučuje pogledajte kako Ly priča priču o modernoj Francuskoj i kako dočarava svu surovost života u predgrađu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:48