DVA VJERNA DRUGA

VIDEO: PIŠONJA I ŽUGA NA FILMU Za film o kultnim likovima Zabranjenog pušenja HAVC dao pola milijuna

 YouTube
Prijavilo se 18 projekata, a sredstva su odobrena za četiri filma

Ukupno nešto više od milijuna kuna, točnije 1.012.000,00 kuna, odobrilo je Hrvatsko audiovizualno vijeće (HAVC) na danas održanoj sjednici za poticanje proizvodnje koprodukcija s manjinskim udjelom.

Na poziv za poticanje proizvodnje audiovizualnih djela – za koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom, rok 10. srpnja 2015. godine, prijavilo se 18 projekata, a sredstva su odobrena za četiri filma - dugometražni igrani film 'Balada o Pišonji i Žugi' bosanskohercegovačkog redatelja Jasmina Durakovića, animirani film 'Stari Jazavac' slovenske redateljice Špele Čadež, dugometražni dokumentarac 'Djevojke koje sanjaju more' koji priprema talijanska filmašica Katia Bernardi i kratkometražni igrani film 'Sretno, Orlo' slovenske redateljice Sare Kern.

Najveći dio odobrenih sredstava, 520 tisuća kuna, dodijeljen je 'Baladi o Pišonji i Žugi', koju uz producentsku kuću DEPO iz BiH koproducira hrvatska Fokus produkcija. Snimanje ovog filma počelo je ovoga ljeta u Sarajevu, a koredatelj filma je Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sexon, autor legendarne pjesme po kojoj je, uz beogradskog pisca i dramaturga Vladimira Đorđevića, napisao scenarij. Vladimir Đorđević je beogradski pisac po čijem je tekstu, inspiriranom likovima Pišonje i Žuge, napravljena predstava izvedena u Narodnom kazalištu ‘Toša Jovanović’ u Zrenjaninu i u Ateljeu 212 u Beogradu.

Film 'Balada o Pišonji i Žugi' inspiriran je istoimenoj kultnom pjesmom 'Zabranjenog pušenja', ali i drugim pjesmama ovog benda iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. U ovoj filmskoj posveti Sarajevu tog vremena pojavljuje se Emir Hadžhafizbegović u ulozi Murge Drota, a uz prepoznatljivi 'soundtrack' Zabranjenog pušenja glazbenu kulisu filma će obogatiti pjesme grupe 'Letu štuke'. Prvi klavijaturist 'Pušenja' i jedan od pokretača Top liste nadrealista Dado Džihan također potpisuje neke od glazbenih tema u filmu.

Trailer filma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:01