VINKOVAČKI KOLODVOR

VIDEO: POSVETA KRSTI PAPIĆU 'Bio jednom jedan čvor'

 YouTube
Poruka filma je da se i nakon više od 40 godina od kako je Krsto Papić snimio "Čvor", puno toga nije promjenilo na vinkovačkom čvorištu, osim što je puno manje vlakova koji njime prolaze

Debitantski dokumentarni film mladog vinkovačkog redatelja Antona Papića Bio jednom jedan čvor o vinkovačkom željezničkom čvorištu, premijerno sinoć prikazan u vinkovačkom Centru znanja, posveta je filmu 'Čvor' koji je naš poznati redatelj Krsto Papić snimio 1969. godine na vinkovačkom željezničkom kolodvoru.

Anton Papić bio je inspiriran filmom Krste Papića koji je u samo 11 minuta na briljantan način oslikao sudbine tadašnjih putnika kojima je vinkovački kolodvor bio dolaznom ili odlaznom stanicom.

Prizor iz filma 'Čvor' Krste Papića iz 1969.

U jednosatnom filmu snimljenom prošle godine na vinkovačkom željezničkom kolodvoru, Anton Papić sažeo je sudbine petanestak putnika, slučajnih prolaznika te željezničara vinkovačkog željezničkog čvorišta kroz koje autor progovara i o samom čvorištu.

Po njegovim riječima, poruka filma je da se i nakon više od 40 godina od kako je Krsto Papić snimio "Čvor", puno toga nije promjenilo na vinkovačkom čvorištu, osim što je puno manje vlakova koji njime prolaze.

"Sve ostalo, pa i sudbine ljudi, gotovo je isto", naveo je Anton Papić kojemu je, kako je najavio, idući filmski izazov snimanje omnibusa o Vinkovcima.

Insert iz filma 'Bio jednom jedan čvor' Antona Papića

Film 'Čvor' Krste Papića iz 1969.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:22