KINO TUŠKANAC

VIDEO Retrospektiva nezaboravnih uloga Ivice Vidovića

 

ZAGREB - Filmom "Kad čuješ zvona" Antuna Vrdoljaka u četvrtak u zagrebačkom kinu Tuškanac počinje četverodnevna retrospektiva "Nezaboravne uloge Ivice Vidovića", s filmovima u kojima je nastupao taj istaknuti hrvatski glumac.

Uz uvodno izlaganje filmologa Nikice Gilića i Vrdoljakov film koji je Vidović snimio 1969. godine, gotovo na samom početku karijere, prvi dan retrospektive prikazat će se i noviji, "Fine mrtve djevojke" iz 2002. Dalibora Matanića, u kojemu je odigrao jednu od zapamćenijih uloga u tom filmu.

Šetnja kroz deseteljeća plodnog filmskog stvaralaštva nastavljaju se idući dan s klasicima “Ritam zločina” Zorana Tadića (1981.) te “W. R.: Misterije organizma” (1971.) Dušana Makavejeva.

Na programu u subotu su “Idu dani” (1970.) Fadila Hadžića i “Zasjeda” (1969.) Živojina Pavlovića, a retrospektivu će zatvoriti “Kužiš stari moj” (1973.) Vanče Kljakovića i “Čovjek koji je volio sprovode” (1981.) Zorana Tadića.

U "Tuškancu" će se postaviti i izložba filmskih i TV fotografija te plakata posvećena tom velikanu hrvatskog glumišta, osnivaču Teatra Rugantino.

Povod za retrospektivu je objavljivanje monografije posvećene Ivici Vidoviću “Hod po rubu, s Ivicom” Gordane Gadžić, čija će se promocija održati 21. travnja u Gliptoteci HAZU, gdje će biti postavljena i izložba fotografija iz Vidovićeve kazališne karijere.

Monografija je objavljena "između sedme godišnjice smrti i 79. rođendana" Ivice Vidovića (1939. - 2011.), a nakladnici su Teatar Rugantino i Školska knjiga. Na 504 stranice donosi bogatu arhivsku građu, više od 800 fotografija, dokumenata, programskih knjižica, plakata, memorabilija.

Vidovićeva supruga i suradnica Gordana Gadžić skupila je za knjigu niz autorskih priloga, kritičkih osvrta, teatroloških i filmskih studija, velikih ili manjih intervjua, izjava, zapisa, sjećanja te tekstove istaknutih predstavnika hrvatskog dramskog i kazališnog života.

S jednakom pozornošću na njegov rad u kazalištu, na filmu i televiziji na cjelokupnom kulturnom prostoru bivše Jugoslavije, onografija podsjeća i na ukupno 221 njegovu ulogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:29