ZAGREBDOX

VIDEO: RUSI DOLAZE! Djeca s greškom, pravoslavni ekstremisti, rat u Ukrajini i druge kontroverze ruskog društva u 9 nevjerojatnih filmova

Alisa Kovalenko od promatračice je tijekom snimanja dokumentarca postala sudionicom - postala je zatočenica separatista, koji su ju zamijenili za snajperisticu ukrajinske vojske

Rusi dolaze, jedan od posebnih programa 12. ZagrebDoxa (21. – 28. veljače), bit će posvećen dokumentarnom stvaralaštvu koje stiže iz Rusije ili se na neki način bavi Rusijom. Čini ga devet filmova uglavnom redateljica s temama koje se protežu od kontroverzne ruske unutrašnje i vanjske politike do portreta atipičnih predstavnika suvremenog ruskog društva.

Od filmova s političkom tematikom nalazimo Rok Pavela Kostomarova, Alekseja Pivovarova i Aleksandra Rastorgueva. Film koji je isprva bio niz dokumentarnih reportaža na internetu bilježi ruski socijalno-politički krajolik 2012. godine, s fokusom na moskovske prosvjede protiv Putinova reizbora i djelovanje opozicije. Osim što ima vrijednost dokumenta vremena, Rok je i priča s elementima drame, gorko-slatke komedije pa čak i romanse. Prikazan je na nizu prestižnih festivala dokumentarnog filma poput Karlovih Vara, IDFA-e, CPH:DOX-a ili DOK Leipziga.

'Rok' - trailer

Alisa Kovalenko, redateljica još jednog političkog dokumentarca, Alisa u ratnoj zoni, od promatračice je tijekom snimanja postala sudionicom. Slijedeći događanja Euromaidana od Kijeva do istoka Ukrajine, postala je zatočenica separatista, koji su ju zamijenili za snajperisticu ukrajinske vojske.

Alisa u ratnoj zoni - trailer

Tijekom te "pustolovine" Alisa se nerijetko nalazi usred pucnjava i eksplozija, a osim njezinu životu, rat prijeti i životu njene ljubavne veze. Film je surežirala Lubov Durakova.

Živio Nepal! - trailer

U programu je i Živio Nepal! redateljice Aljone Polunine, bizarna komedija o dvojici ruskih političara lenjinista zabrinutih za budućnost komunizma, te kratkometražni Razgovor Anastazije Novikove o posljednjem stanovniku jednog naselja koji dane provodi čekajući da mu se supruga javi iz bolnice.

Čudne čestice - trailer

Gledamo i film Čudne čestice, koji je osvojio nagradu mladog žirija na festivalu Cinéma du Réel, počasno priznanje u konkurenciji Next Masters na DOK Leipzigu, glavnu nagradu u ruskoj konkurenciji festivala dokumentarnog filma Flahertiana 2015. godine, itd. Redatelj Denis Klebleev u središte filma postavlja kvantnog fizičara koji se ne može pomiriti s time da stvarni svijet ne funkcionira kao svijet kvantne fizike.

Djeca 404 - trailer

Represivna Rusija tema je dokumentarca Djeca 404 redatelja Pavela Lopareva i Askolda Kurova, čiji su junaci mladi homoseksualci "autani" u vrijeme kada ruska vlada donosi zakon koji zabranjuje promicanje "netradicionalnih seksualnih odnosa" među maloljetnicima. U tom društvenom okviru mlada Elena Klimova na društvenim mrežama osniva grupu Children-404 namijenjenu "djeci s greškom" kojoj se već u prvoj godini pridružuju 22 tisuće članova. Stranica objavljuje poruke žrtava okrutnih napada zbog spolne orijentacije, a nekima od njih autori su dali i kameru u ruke kako bi sami snimili situacije iz svojih života.

Tematski su srodni i filmovi Božja volja redateljice Beate Bubenec i U zamjenu Sofije Gevejler. U prvom pratimo skupinu mladih ekstremista, pravoslavnih neokonzervativaca koji nastoje provesti euharistijsku revoluciju, dok je u drugom filmu nekoliko majki podijelilo s gledateljima svoj doživljaj "najvećeg događaja u životu". Nekima je to donijelo slomljeno srce, nepovratnu promjenu, odbacivanje djeteta ili njegovo posvajanje. Sliku suvremene Rusije daje i Ljubav na prodaju redateljice Tajsije Rešetnikove, film o moskovskoj vlogerici koju uzdržava bogati ljubavnik, a čiji savjeti o muško-ženskim odnosima nailaze na sjajan odaziv kod publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:18