ZUJALICA

VIDEO Sjećate li se Pčelice Maje? Najpoznatija pčelica na svijetu ove godine slavi svoj stoti rođendan!

ZAGREB - Pčelica Maja uz koju su odrasle mnoge generacije ove godine proslavlja svoj stoti rođendan. Seriju crtanih filmova o pčelici Maji i njezinim avanturama, poznaje gotovo svatko.

No, malo tko ili bolje rečeno, gotovo nitko nije u rukama imao originalnu knjigu „Pčela Maja i njezine dogodovštine“.

Ona se na tržištu pojavila prije točno stotinu godina i ubrzo postala jedna od najčitanijih knjiga onog vremena, omiljena i kod odraslih i kod djece.

Njezin autor je Waldemar Bonsels, jedan od najpoznatijih pisaca svog vremena, rođen je 1880. godine u Ahrensbergu, u blizini Kiela, na sjeveru Njemačke. Iako je po zanimanju bio trgovac, odnosno, trgovački putnik, vrlo rano je počeo pisati; romane za odrasle, ali i knjige za djecu. Svoju planetarnu popularnost stekao je zahvaljujući upravo pčelici Maji koja se hrabro bori protiv neprijatelja i svoj pčelinji narod vodi kroz svakojake avanture.

Roman je bogat izuzetnim i vrlo detaljnim opisima prirode. Radnja i likovi opisani su na takav način da su se u ovo štivo lako mogli uživjeti i odrasli.

Knjiga o pčelici Maji i njezinim prijateljima, Pavu, skakavcu Filipu i matici Aleksandru bila je najčitanija tijekom Prvog svjetskog rata.

Vojnici su je čitali u pauzama borbe, u rovovima, jer ona ih je podsjećala na domovinu, na idilu koju su ostavili iza sebe.

Mala, okrugla, živahna i dobrodušna pčelica Maja najvjerojatnije bi pala u potpuni zaborav da nije bilo Josefa Goehlena, urednika .dječjeg programa ZDF-a koji je sasvim slučajno jednog dana naletio na Bonselsovu knjigu.

Ubrzo je nastala serija crtanih filmova koji su isključivo njegovim zalaganjem stigli na njemačku televiziju.

Danas gotovo da i nema nikog tko nije vidio barem jednu epizodu te uživao u zgodama i nezgodama pčelice Maje i njezine osebujne družine. Pčelica Maja nadahnuto je djelo puno optimizma i samopouzdanja koje prati odrastanje male Maje, od radoznale i zaigrane pčelice u mladu, ali odgovornu članicu pčelinjeg društva.

Djelo je prevedeno na tridesetak jezika širom svijeta.

Za crtane filmove o pčelici Maji koji su se emitirali na području bivše Jugoslavije uvodna je pjesma snimljena u više verzija, no najupečatljivija je ostala ona prvotna, u izvedbi Tonija Kljakovića. Svoj glas u Hrvatskoj verziji Pčelice Maje posudila je Nevenka Filipović.

Lik pčelice fascinirao je različite umjetničke medije tako je njezina životna priča oživjela u stripu, animiranoj seriji, ali kod nas je poznata i kao izuzetno umjetničko djelo dječja opera "Pčelica Maja" istaknutog hrvatskog skladatelja Brune Bjelinskog skladana 1957. godine. Opera se izvodi i danas diljem Hrvatske. Tijekom 2006. godine napravljena je čak i videoigrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:18