POLIMAC PREPORUČUJE

VIDEO: SJEĆATE LI SE SUPERBRZOG JEŽA IZ LEGENDARNE VIDEOIGRE Sada je dobio i svoj film u kojem briljira Jim Carrey!

 - / Hollywood Archive / Profimedia
 

Filmovi koji se temelje na videoigrama nemaju najbolju reputaciju. Dapače, neki od njih, uglavnom "majstorije" njemačkog redatelja Uwea Bolla, smatraju se čak i nekima od najgorih filmova koji snimljeni u posljednjih dvadesetak godina.

Od prvog filma koji je snimljen na temelju neke videoigre - "Super Mario Bros." iz 1993. godine - do danas, snimljeno je 37 filmova po predlošku iz videoigara, no samo njih četiri na stranici Rotten Tomatoes imaju prolaznu ocjenu (50 posto i više).

Zašto je tomu tako? Kritičari će reći da to zbog toga jer se medij videoigara, za razliku od primjerice knjiga, teže prilagođava filmu zbog činjenice da su igre kombinacija pripovjedanja i mehaničke participacije igrača u stvaranju sadržaja koji on istovremeno i promatra i stvara. Dok se priče kojima se igre bave mogu pretočiti na film, ta se participacija igrača nikako ne može "prevesti".

To Hollywood dakako nije spriječilo jer su videoigre za njih, poput svakog predloška, privlačne jer dolaze s već definiranom publikom.

Nije stoga čudno što je za prvu adaptaciju odabran upravo Nintendov klasik "Super Mario Bros.", jedna od najpoznatijih videoigara svih vremena. To što se od te igre, u kojoj vodoinstalater pokušava spasiti princezu koju glavni negativac stalno seli iz jednog u drugi dvorac, teško da napraviti film koji će najvažniji aspekt igre - spretnost igrača u svladavanju prepreka - pretočiti u jezik u filma, filmske studije nije ni najmanje brinulo.

Estetski probitak ih "nedovoljnog" u "dobro" ostvaren je tek s filmom "Detektiv Pikachu" koji je u kina došao u svibnju prošle godine. Taj je film u cijelom svijetu utržio 433 milijuna dolara (drugi najveći utržak filma temeljenog na videoigri iza Warcraftovih 439 milijuna dolara) te pokazao da Hollywood nije spreman odustati od adaptiranja videoigara. Tu dolazimo do filma "Sonic: Super jež", Paramountovog pokušaja da odgovori "Detektivu Pikachuu".

Kreatori su Sonicu dali dramskog partnera u vidu lika Toma Wachowaskog (James Marsden), a njegova je glavna motivacija steći jednog pravog prijatelja. Elementi iz videoigara o Sonicu kao što su brzo kretanje i skupljanje prstenova pojavljuju se u filmu, međutim reinterpretirani su tako da služe priči. Glavni Sonicov antagonist iz videoigara, otimač životinja Dr. Robotnik, također je tu i igra ga glumačka legenda Jim Carrey.

Kako je ova videoigra pretočena u film i jesu li mehanički elementi uspješno preneseni iz jednog medija u drugi doznajte u novoj epizodi serijala Polimac preporučuje:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:56