PREMIJERA

VIDEO: SPOILER ALERT! Evo što se sve dogodilo u prvoj epizodi posljednje sezone 'Igre prijestolja'...

Emilia Clarke kao Daenerys Targaryen
 Profimedia, Hollywood Archive
 

U noći s nedjelje na ponedjeljak u 3:00 sata po hrvatskom vremenu emitirana je prva epizoda osme, ujedno i posljednje sezone dramske serije "Igra prijestolja", a kako će u nastavku teksta biti riječi o radnji i nagovještajima događaja iz još neemitiranih epizoda, smatrajte se upozorenima da slijede "spojleri".

Prva epizoda osme sezone (ukupno 68.) prikladno je naslovljena "Winterfell" budući da se najveći dio radnje odvija u Oštrozimlju, prijestolnici sjevera i domu obitelji Stark.

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), Jon Snow (Kit Harrington), Tyrion Lannister (Peter Dinklage), Varys (Conleth Hill), Missandei (Nathalie Emmanuel), Sivi crv (Jacob Anderson), zmajevi Drogon i Rhaegal te brojna vojska lojalna Daenerys na početku epizode dolaze u Oštrozimlje kako bi se pripremili za borbu s vojskom Night Kinga, koja je prošle sezone postala jača za reanimiranog Viseriona. No, ujedinjenje snaga Daenerys i onih lojalnih Starkovima nije prošlo bez trzavica.

Nakon kurtoaznog dočeka, Sansa Stark (Sophie Turner) i Daenerys razmijenile su nekoliko "otrovnih" pogleda i opaski, a plemići sa sjevera Jonu su dali do znanja da njega smatraju svojim kraljem te da je on iznevjerio njihovo povjerenje time što je pokleknuo pred Daenerys. Javno nadmetanje Sanse i Daenerys prekinuo je Bran Stark (Isaac Hempstead-Wright), koji je okupljene podsjetio da nemaju vremena za sitne svađe jer Night King sigurno korača prema Oštrozimlju.

U epizodi je bilo i toplih trenutaka, dugo očekivanih susreta omiljenih likova. Preživjeli Starkovi izgrlili su se i izljubili pri susretu, a isto je bilo i kada je Arya Stark (Maisie Williams) susrela svog dragog prijatelja Gendryja, nezakonitog sina bivšeg kralja Roberta Baratheona (Mark Addy) i glavnog kovača Oštrozimlja kojemu je dan zadatak da snage "živih" opremi s adekvatnim oružjem kako bi se mogli suprotstaviti vojsci "mrtvih".

Daenerys i Jon Snow još uvijek ljubuju, no to moraju raditi daleko od znatiželjnih očiju pa je tako u ovoj epizodi Snow prvi puta zajahao zmaja Rhaegala ne bi li s Daenerys mogao ljubiti u miru. Daenerys mu je tijekom tog izleta ponudila da pobjegnu od svega i žive ispod obližnjeg vodopada, što je obazrive gledatelja jamačno podsjetilo na Jona i Ygritte (Rose Leslie).

Zanimljiva scena odigrala se između Sanse i Tyriona kada je gospodarica Oštrozimlja prekorila kraljičinog savjetnika da je poprilično naivno povjerovao svojoj sestri Cersei Lannister (Lena Headey) kada mu je ova rekla da će vojska Lannisterovih sudjelovati u borbi protiv Night Kinga. "Nekoć sam mislila da si najpametnija osoba u Sedam kraljevstava", rekla mu je tada Sansa, koja je izrasla u pravu "igračicu". Podsjećamo, Tyrion svoj optimizam temelji na mišljenju da je Cersei ponovno trudna da će se htjeti boriti za svoje dijete. Obazrivi gledatelji, međutim, znaju da to nije istina jer se kosi s proročanstvom koje je Cersei dobila kao mlada djevojka i koje se bez greške ispunilo.

Kad smo već kod Cersei, "druga" kraljica Westerosa u Kraljevom grudobranu pijucka vino i čeka dolazak vojske plaćenika s istoka. S njima je došao i njezin "obećani", Euron Greyjoy (Pilou Asbæk), vojskovođa sa Željeznog otočja koji će joj držati stranu u sukobu koji se sprema. Njegov je plan dakako u pravom trenutku eliminirati Cersei i uzeti Željezno prijestolje za sebe. No, kako to u ovom trenutku nije moguće, Euron se zadovoljava s provociranjem Cersei i traženjem da je odvede u krevet, što mu ova tijekom epizode i omogući.

Epizodu koju je režirao David Nutter, a napisao Dave Hill, zaključile su četiri važne scene.

Cersei, naime, još uvijek oba svoja brata smatra velikim izdajnicima obitelji te je unajmila Bronna da ih ubije. Podsjetimo, Tyrion je ubio njihovog oca Tywina, a u tome mu je pomogao Jaime (Nikolaj Coster-Waldau). Svome bratu Jaimeju Cersei dodatno zamjera što ju je napustio i otišao na sjever boriti se protiv Night Kinga. Na samom kraju epizode u Oštrozimlje je stigao Jaime Lannister te je po dolasku u dvorac Starkovih ugledao Brana, istog onog Brana kojeg je u prvoj epizodi serije gurnuo kroz prozor jer je mladi Stark otkrio da su on i Cersei ljubavnici. Bratstvo bez barjaka i braća iz Noćne straže susreli su u dvorcu Umberovih gdje je Night King sa svojom vojskom masakrirao lozu Umber i time dao do znanja da će uskoro udariti na Oštrozimlje.

I konačno, Bran i Samwell Tarly (John Bradley) odlučili su da Jonu moraju reći istinu o njegovom podrijetlu. Samwell i Jon potom su se našli u kripti Starkovih, gdje je Samwell Jonu pred kipom Neda Starka rekao da je on zapravo Aegon Targaryen, sina Rhaegara Targaryena i Lyanne Stark te da on u liniji nasljeđivanja ima prednost pred Daenerys. Tom scenom konačno je zaključena priča koji obožavatelji znaju pod jednadžbom "R + L = J", pripovjedačka giljotina koja je cijelo ovo vrijeme visila nad Pjesmom leda i vatre.

U najavi za idući epizodu moglo se vidjeti da će Jaime Lannister pred Starkovima i Daenerys morati puno toga objasniti, ali i da će Thormund Giantsbane (Kristofer Hivju) Jonu/Aegonu reći da će Night King do Winterfella stići vrlo, vrlo brzo. U posljednjem kadru najave može se vidjeti kako Tyrion stoji na zidinama Oštrozimlja, koje su prepune vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:40