FILMSKA SLOBODA

VIDEO: SUBVERSIVE FILM FESTIVAL Autoru 'Čina smaknuća' Joshui Oppenheimeru festivalska nagrada

U sklopu hommage sekcije prikazuje se po mnogima najvažniji ruski film 21. stoljeća 'Teško je biti Bog' ruskog redatelja Alekseja Germana

Ovogodišnji Subversive Film Festival, koji je u zagrebačkom kinu Tuškanac 3. svibnja otvorio dobitnik Zlatnog medvjeda 65. Berlinalea, iranski film 'Taksi' redatelja/taksista Džafara Panahija, donosi preko pedeset naslova pod motom filma kao oruđe slobode izražavanja.

Iz igrane konkurencije izdvaja se još 'Ejzenštajn u Guanajuatu', novi film Petera Greenawaya o meksičkoj avanturi slavnog ruskog filmskog pionira, kao i britanska humorna drama 'Ponos' koja govori o neočekivanom susretu LGBT aktivista iz kultne londonske knjižare Gay's the World i velških rudara, koje je spojio zajednički prezir prema neoliberalnoj politici Margaret Thatcher.

'Ejzenštajn u Guanajuatu' Petera Greenawaya - trailer

U dokumentarnoj je konkurenciji najnoviji filmski uradak cijenjenog austrijskog dokumentarista Nikolausa Geyrhaltera 'Dugi niz godina' o sudbini austrijskih tekstilnih radnika i polaganoj smrti tvornica, te izraelski dokumentarac 'Cenzurirani glasovi' o bunkeriranim intervjuima s izraelskim vojnicima nakon Šestodnevnog rata.

'Cenzurirani glasovi' - trailer

Američki redatelji Joshua Oppenheimer primit će nagradu 'Wild Dreamer', a održati će i festivalski masterclass u kojem će podijeliti svoje iskustvo „dokumentarista među masovnim ubojicama“. Oppenheimer je, naime, više od deset godina radio je s paravojskama, odredima smrti i njihovim žrtvama. Njegov dugometražni prvijenac 'Čin smaknuća' (The Act of Killing, 2013.) osvojio je 72 nagrade na međunarodnim festivalima, među ostalima Europsku filmsku nagradu za najbolji dokumentarac, Nagradu publike na Berlinaleu i nominaciju za Oscara 2013.

'Čin smaknuća' - trailer

U sklopu hommage sekcije prikazuje se po mnogima najvažniji ruski film 21. stoljeća 'Teško je biti Bog' ruskog redatelja Alekseja Germana, koji se smatra njegovom filmskom oporukom.

'Teško je biti Bog' Alekseja Germana - trailer

8. Subversive Film Festival održavat će se do 12. svibnja u kinima Tuškanac, Europa, Grič i KIC, a dio festivalskog programa od 6. do 10. svibnja gostuje u riječkom Art-kinu Croatia.

8. Subversive Festival – Prostori emancipacije: mikropolitike i pobune

'Prostori emancipacije: mikropolitike i pobune' u fokusu su i filmskog i teorijskog dijela programa 8. Subversive Festivala koji će se održavati od 3. do 16. svibnja u kinima Europa, Tuškanac, Grič i KIC te Akademiji likovne umjetnosti, Ekonomskom fakultetu, Filozofskom fakultetu i drugima. U teorijskim programima sudjelovat će, prema najavi organizatora, preko 120 velikana suvremene kritičke misli iz svih krajeva svijeta. Od sudionika na Subversive forumu, Međunarodnoj konferenciji i Školi suvremene humanistike te SubLit Caffeu, Subversive P.E.N.-u i Sajmu angažirane književnosti izdvaja se indijska filozofkinja i ekofeministica Vandana Shiva, uz predstavnike Podemosa, Sirize, novoosnovane Radničke fronte te Luku Meseca i Inicijativu za demokratski socijalizam, zatim australskog profesora ekonomije Stevea Keena, izvršnog direktora Greenpeacea Kumija Naidooa, te Lise Vogel, Richarda Seymoura, Viveka Chibbera, Ska Keller, Uga Matteija, Wanga Huija i mnoge druge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:37