ZAGREB FILM FESTIVAL

VIDEO: TAJNE, ZLOBA I NASILJE U PROGRAMU VELIKIH 5 Dekadentne teme filmova najvećih europskih kinematografija

'Loro' Paola Sorrentina
 

ZAGREB - "Velikih 5", jedan od popularnijih pratećih programa Zagreb Film Festivala (ZFF) ove godine donosi filmove pet najvećih europskih kinematografija, koje povezuju ponešto dekadentne teme, tajne, zloba i nasilje.

Program donosi filmove iz Italije, Španjolske, Velike Britanije, Njemačke i Francuske, a među njima je i dosad najrazuzdaniji film slavnog talijanskog Oskarovca Paola Sorrentina, "Loro", najavljeno je u utorak sa ZFF-a, koji počinje 11. studenog.

Taj film o sviti biznismena i ambicioznih političara kojima je od 2006. do 2010. bio okružen medijski tajkun i najkorumpiraniji premijer u povijesti Italije, Silvio Berlusconi, već su prozvali proizvodom tamne strane Fellinija, inače stalnog izvora redateljeve inspiracije.

U Sorrentinovoj viziji, talijansko društvo je čisti pakao, zauvijek kontaminirano jeftinom vulgarnošću i sveprisutnom korupcijom, a glavni zaplet filma vrti se oko lanca elitne prostitucije organiziranog za 'bunga bunga' zabave ostarjelog medijskog tajkuna, kojeg u filmu utjelovljuje stalni Sorrentinov suradnik Toni Servillo (iz Oscarom nagrađene Velike ljepote).

Veliku Britaniju predstavlja "Colette" Washa Westmorelanda, s Keirom Knightley u ulozi života. To je biografska drama o ženskoj snazi kroz prikaz života francuske spisateljice Sidonie-Gabrielle Colette, kandidatkinje za Nobelovu nagradu i pionirke borbe za ženska prava koja je iz temelja promijenila književnost, modu i izražavanje seksualnosti Pariza s početka 20. stoljeća.

Njezina knjiga "Claudine" po izlasku postaje jedna od vrućih tema tadašnje pariške scene, no zasluge za pisanje knjige preuzme njezin suprug, a Colette se mora izboriti za sebe i svoje mjesto u književnim krugovima.

Iz španjolske kinematografije izabran je najnoviji film redatelja Jaimea Rosalesa "Petra", o ženi koja se u potrazi za ocem suočava s bolnim obiteljskim naslijeđem, u svojevrsnoj "kombinaciji grčke tragedije i staloženog prikaza emotivnih vakuuma svakodnevice u kojem su nasilje i tišina u suživotu".

Na svom putu do istine Petra upoznaje čitavu galeriju likova s kojima je obiteljski povezana, a sve njihove priče počinju se ispreplitati u vrtlogu zlobe, obiteljskih tajni i nasilja. Film je imao svjetsku premijeru na "15 dana autora" u Cannesu.

Program donosi i novi film njemačkog redatelja Christiana Petzolda, "Tranzit", kojega su nakon premijere na Berlinaleu kritičari prozvali 'kafkijanskom Casablancom'.

Petzold se ponovno bavi temom holokausta, ali na drugačiji, distancirani način, stavljajući naglasak na ljubavnu izbjegličku priču smještenu u suvremeni Marseille. Tamo se prošlost miješa sa sadašnjošću, a izbjeglice različitih vremena isprepliću se stvarajući tako osjećaj Europe kao stalnog tranzita.

Redatelj poziva gledatelje na promišljanje o usponu neonacizma i klimi nenaklonjenoj izbjeglicama u Europi, jer po njegovim riječima "svaka izbjeglička kriza je drugačija i svaka izbjeglička kriza je ista".

U hitu "Dvostruki životi" francuski redatelj Olivier Assayas propituje učinke digitalne komunikacije na umjetnost i kulturu u komediji o uspješnom pariškom izdavaču Alainu i njegovoj ženi, poznatoj kazališnoj glumici Seleni, koje glume Guillaume Canet i Juliette Binoche.

"Egzistencijalističke krize, izdaje i nesporazumi povezuju dva ljubavna para dok se u pozadini njihovih odnosa odvija kriza tiskanih medija i jača uloga društvenih mreža u kulturi", napominje se u najavi programa.

Filmovi iz programa Velikih 5 prikazat će se na velikim platnima Muzeja suvremene umjetnosti i kina Tuškanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:39