ODLAZAK VELIKANA

VIDEO: UMRO BIGAS LUNA Slavni španjolski redatelj svijetu je otkrio Penelope Cruz i Javiera Bardema

 AFP
Bigas Luna najpoznatiji je po svojoj iberijskoj trilogiji ('Šunka, šunka', 'Zlatna muda', 'Grudi i mjesec')

Slavni španjolski redatelj Bigas Luna , koji je svjetskoj kinematografiji predstavio glumce poput Javiera Bardema i Penelope Cruz , umro je od raka u 67. godini, objavili su španjolski mediji u subotu.

Bigas Luna najpoznatiji je po svojoj iberijskoj filmskoj trilogiji ("Šunka, šunka", "Zlatna muda", "Grudi i mjesec") koju je snimio od 1992. do 1994. godine. Za "Šunku, šunku", film u kojem je debitirala Penelope Cruz, osvojio je srebrnog lava na festivalu u Veneciji.

Taj svestrani katalonski umjetnik, arhitekt, slikar i dizajner, te jedan od najpoznatijih europskih redatelja, prije dvije je godine gostovao na zadarskom filmskom festivalu.

Luna je umro u svom domu u Tarragoni u krugu obitelji, supruge i triju kćeri.

Luna je otkrio glumačke zvijezde poput Penelope Cruz, Javiera Bardema, Jordija Molle, Ariadne Gil i brojne druge. Kritičari tvrde da je imao pravi "radar" za zvijezde u usponu. "Svoju filmsku karijeru dugujem Bigasu Luni", rekao je Bardem u intervjuu 2001. Osim na filmu "Šunka, šunka" surađivali su i na filmovima "Las edades de Lulu" (1990.) i "Macho" (1993.)

Među posljednjim filmovima koje je snimio su "Yo soy la Juani" (2006.) i "Di Di Hollywood" (2010.). Španjolski list El Pais prenosi kako unatoč bolesti nije prestajao raditi. Smrt ga je prekinula u filmskoj adaptaciji romana znanstvene fantastike "Mecanoscrito del segundo origen" prema književnom predlošku Manuela de Pedrole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 12:27