DON RICKLES

VIDEO: UMRO JE JEDAN OD NAJVAŽNIJIH AMERIČKIH KOMIČARA Ismijavao je ljude, no svi bi bili počašćeni ako bi njih uvrijedio

 Stephen Chernin / REUTERS

Jedan od najutjecajnijih komičara u američkoj povijesti, Don Rickles, umro je u 91. godini. Uz njega je bila njegova dugogodišnja supruga Barbara, a umro je u svom domu u Los Angelesu, u četvrtak ujutro, od zatajenja bubrega, piše TMZ. Njegovu smrt potvrdio je glasnogovornik Paul Shefrin, dodavši da je iza sebe ostavio 52-godišnju suprugu, kći Mindy Mann i dvoje unuka.

Don je slavu stekao šezdesetih godina kad je bio redovit gost u TV showovima ‘The Tonight Show’ i ‘The Dean Martin Show’. Tih je godina nastupajući u Miami Beachu zapeo za oko Franku Sinatri i dvojac je odonda redovno radio zajedno.

Rođeni Newyorčanin bio je poznat po jeziku bez dlake i vragolanskom osmijehu kojima je oduševljavao noćne klubove, elite iz Hollywooda i političare prema kojima je upućivao pogrde, uključujući Franka Sinatru i Ronalda Reagana.

Smatraju ga majstorom uvredljive komedije i bio je poznat po spuštanju slavnih osoba u klubu The Friar's Club. Rijetko tko bi prošao njegovo ‘rešetanje’ bezbolno. Njegov humor nije proizlazio iz viceva, već iz uvreda upućenih ili publici ili gostima.

Ismijavao je ljude zbog izgleda, narodnosti, brakova, boje kože, seksualne orijentacije, poslova i bilo čega što je mogao smisliti. I pritom nije diskriminirao - njegove su otrovne primjedbe bile upućene najvećim zvijezdama jednako kao i običnim ljudima u publici.

Primjerice, na jednom je nastupu saznao da u publici sjedi nekoliko njemačkih državljana pa je rekao: ‘Četrdeset milijuna Židova je u ovoj zemlji, a ja imam četiri nacista koji sjede ovdje i čekaju početak.’ Dodao je da Amerika treba Talijane kako ‘policajci ne bi ostali bez posla’ i crnce ‘da bi imali pamuk i u supermarketima’, piše NY Times. Jednom je prilikom pitao muškarca u publici je li mu to supruga kraj njega. Kad je ovaj odgovorio potvrdno, poručio mu je: ‘A dobro, ne brinite, glavu gore!’

U Vegasu je počeo nastupati osamdesetih sa Steveom Lawrenceom, a na ABC-ju je imao vlastiti show, ‘The Don Rickles Show’. U animiranim filmovima ‘Priča o igračkama’ dao je glas Mr. Potato Headu, odnosno Krumpiroslavu kako su mu preveli ime u hrvatskoj verziji.

Koliko god bio brutalan, publika ga je obožavala, a zvijezde iz javnog života često bi dolazile na njegove nastupe kako bi imali čast biti uvrijeđeni od strane Ricklesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:29