STARA ENGLESKA GARDA

VIDEO: UMRO LEGENDARNI BOB HOSKINS Upala pluća odnijela je život 71-godišnjeg glumca

 Getty
Proslavio se ulogom u hollywoodskom filmu 'Tko je smjestio zeki Rodžeru'

Robert William "Bob" Hoskins mlađi, umirovljeni engleski glumac najpoznatiji po svojim filmskim ulogama gangstera s prepoznatljivim "cockney" akcentom, umro je u 71. godini od upale pluća, kako je objavio njegov agent.

Bob Hoskins je prije dvije godine okončao svoju bogatu glumačku karijeru kada mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest.

Bob Hoskins u kultnom filmu The Long Good Friday (1980)

Hoskins je rođen u engleskom Suffolku i od 70-ih godina prošlog stoljeća tumačio je niz uloga, od okorjelih gangstera u kriminalističkim filmovima do komičnih uloga.

Rođen u obitelji kuharice i kladioničara, Hoskins je prekinuo školovanje s 15 godina, ali je gajio strast prema jeziku i književnosti te je redovito posjećivao kazalište, koliko je bio u mogućnosti pored obavljanja različitih poslova od kojih je preživljavao.

Zabunom postao glumac

Njegova glumačka karijera započela je pukim slučajem, kada je pratio prijatelja na glumačku audiciju. Tada su ga zabunom zamijenili za glumca koji se trebao pojaviti na audiciji i stavili mu scenarij u ruke. Dobio je ulogu i angažirao agenta, a nakon nekoliko kazališnih uspjeha, okušao se u televizijskim serijama. Sredinom 70-ih započeo je filmsku karijeru i glumio je s Richardom Dreyfussom u kontroverznim Insertima (1974).

Za ulogu u 'Mona Lisi' osvojio je nominaciju za Oscara, nagradu BAFTA, nagradu za najboljeg glumca u Cannesu i Zlatni Globus

Između ostalih uloga, glumio je u filmovima The Cotton Club (1984), Mermaids (1990), Hook (1991), Nixon (1995), Felicia's Journey (1999) i Enemy at the Gates (2001).

Najveću slavu u širim razmjerima stekao je ulogom u hollywoodskom filmu 'Tko je smjestio Zeki Rodžeru' (1988), a za Oscara je nominiran za ulogu iz 1986. u filmu Mona Lisa .

Proslavio se ulogom u filmu 'Tko je smjestio Zeki Rodžeru' (1988)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 17:25