VIDIMO SE, PANTIĆU

VIDEO: UMRO POZNATI SRPSKI GLUMAC Nema više Pantića iz 'Tesne kože'

 Telegraf.rs / Telegraf.rs

BEOGRAD Poznati srpski glumac Nikola Simić, proslavljen ulogom Mite Pantića u serijalu 'Tesna koža', umro je u nedjelju nakon duge i teške bolesti, javlja B92. Ove je godine dvaput podvrgnut operacijama na beogradskom Institutu za urologiju i neurologiju, jer je bolovao od raka.

No, teška bolest nije ga sprječavala da glumi u kazališnim predstavama, kao i u mjuziklu 'Producenti'. Ranije je najavljivano da bi trebao glumiti u nastavku filma 'Zona Zamfirova'.

Nikola Simić rođen je 18. svibnja 1934. i već u gimnaziji pridružio se dramskoj sekciji. Njegova prva ljubav bilo je slikanje, ali je spletom neobičnih okolnosti odustao od srednje umjetničke škole i posvetio se glumi, u koju ga je uveo stariji brat Slavko.

Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu i prvu ulogu u predstavi 'Oklopni voz' Miroslava Belovića imao je već kao student (1957.) u Jugoslavenskom dramskom pozorištu, čiji je stalni član od 1959.

Proslavio se ulogom Mite Pantića u filmskom serijalu 'Tesna Koža', ali i serijama 'Sretni ljudi', 'Porodično blago' te 'Ljubav navika, panika'.

Od 1971. glumio je u predstavi 'Buba u uhu' sa kojom je 7. lipnja 2011. proslavio 40 godina te uloge.

Stariji se Simića sigurno sjećaju po sinkronizacijama crtanih filmova, prvenstveno po glasu Zekoslava Mrkve ili Dušku Dugouška na srpskom-

Tijekom duge karijere osvojio je niz nagrada: 'Ćele kulu' za najbolju filmsku kreaciju 1975, i nagrade za životno djelo 'Branislav Nušić', 'Pavle Vuisić' i 'Zlatni puran'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:27