AZIL U PRAČI

VIDEO: ZADNJA STANICA ZA TISUĆE SARAJEVSKIH PASA LUTALICA Mračne prostorije u kojima leže na betonu, bolesni, bez medicinske njege, hrane i vode

 Milena Malesevic
 

U azilu za napuštene pse u Prači u blizini Sarajeva postoje tri vrste pasa. Prvi su oni koji žude za ljudskim dodirom. Ti psi su kratko u skloništu, konstantno mašu repom i čim vide čovjeka dolaze do ograde kako bi prislonili svoju njušku na njegovu ruku. Drugu vrstu pasa čine oni koji se uopće ne miču. Oni su već dulje vrijeme u azilu, ne jedu i može se reći da su se predali. Preostali psi su bolesni, imaju slomljene noge i krvave ožiljke ili su mrtvi, što je sudbina koja čeka svakoga od njih.

Tako izgleda azil u Prači, zadnja stanica za tisuće pasa lutalica u Sarajevu, a njegova realnost prikazana je u dokumentarnom filmu “Pasji život - sarajevske lutalice”. Film govori o teškom stanju pasa u Bosni i Hercegovini, ali i o jednoj ženi koja je posvetila svoj život kako bi ih spasila. Njeno ime je Milena Malešević i ona je u zadnjih 25 godina spasila i udomila preko 1.000 pasa.

- Spašavam napuštene pse i pse lutalice s ulica, iz šuma, sa smetlišta ili iz užasnih azila poput Prače, Hreše, Žunovnice i drugih. Udomim ih prvo kod sebe, liječim ih, nosim veterinaru, a kada ozdrave ih steriliziram i čipiram. Konstantno imam 200 pasa pod svojom brigom, a svaki dan se borim da oni nađu dom gdje će biti voljeni. Ubija me kada vidim kako sve te životinje pate i ne mogu okrenuti glavu pred njihovom boli – kaže Malešević, koja je ujedno začetnica projekta "Saving Suffering Strays Sarajevo".

Milena Malesevic

Dokumentarac o njihovom životu je jučer premijerno prikazan u Europskom parlamentu u organizaciji hrvatskog eurozastupnika Davora Škrleca u suradnji s Intergrupom za dobrobit i zaštitu životinja Europskog parlamenta i međunarodnom krovnom organizacijom Eurogroup for Animals.

- Primio sam uznemirujuće pozive lokalnih volontera o nehumanim uvjetima u kojima se nalaze psi u azilu Prača pored Sarajeva. Psi se smještaju u mračne i hladne prostorije u kojima leže na hladnoj betonskoj podlozi, bolesni, bez medicinske njege i potrebne dokumentacije, bez vode i hrane. Pored nezamislivih uvjeta i okoline u kojoj psi prebivaju, azil u Prači prijetnja je očuvanju okoliša, čistoće vode, zdravlja ljudi i ostalih životinja - rekao je zastupnik Škrlec.

Bosna i Hercegovina je 2009. godine usvojila Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja i time ispunila jednu od obveza iz Akcijskog plana za provedbu prioriteta iz dokumenta Europsko partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom. Ipak, taj Zakon se godinama ne provodi.

Građani ne steriliziraju svoje pse zbog čega se njihov broj stalno povećava, a vlasnici ih u konačnici ostave na ulicama Sarajeva. Potom ih love šinteraji koji ih smještaju u Praču i slična skloništa, gdje žive u nehumanim uvjetima, bez hrane i ikakve veterinarske skrbi. I gdje na kraju uginu.

Film je ostvaren u suradnji britanske redateljice Marie Slough, britanskog glumca i aktivista za prava životinja Petera Egana i veterinara Rogera Bralowa. Oni su posjetili Sarajevo i snimili surovu realnost u kojoj psi žive, a Peter Egan, glumac koji se proslavio u brojnim britanskim serijama od kojih je zadnja Dowton Abbey, rekao je kako mu je to snimanje bilo jedno od najtežih u životu.

- Naš posjet azilu Prača me uništio. Svjedočiti kako su nevine životinje podređene jednoj takvoj okrutnosti, potpunom manjku pažnje i brige je bilo zastrašujuće. Vidjeti kako je vrsta, koja je tolika pomagala čovjekov razvoj tisućama godinama, u tolikoj mjeri tretirana neljudski me prije svega zbunilo i rastužilo – kaže Egan.

Ovo je prvi dio triologije o teškom životu pasa u Istočnoj Europi, a druga dva nastavka će se snimati u Rumunjskoj i Hrvatskoj. Nakon jučerašnje premijere filma predstavljena je i Deklaracija EU-a za humano postupanje sa životinjama lutalicama koju su potpisali okupljeni europarlamentarci te pozvali sve svoje kolege da učine isto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:20