NOVA STRUKTURA HAVC-A

VIDEOIGRE U ZAKONU Sabor donio Zakon o audiovizualnim djelatnostima

Zlatko Hasanbegović (NZH)
 Bruno Konjević / CROPIX
 

ZAGREB - Hrvatski sabor donio je u petak Zakon o audiovizualnim djelatnostima koji bi trebao unaprijediti tu važnu djelatnost.

Novi je zakon obuhvatio i videoigre čime je stvoren pravni okvir za daljnji razvoj jednog od najpropulzivnijih segmenata audiovizualne industrije.

Zakon preciznije definira način izbora i ovlasti članova tijela Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC): Upravnog odbora, ravnatelja i Hrvatskog audiovizualnog vijeća (HAVV).

Upravni odbor HAVC-a ima pet članova, po jedan se imenuje iz reda ekonomsko-financijskih i pravnih stručnjaka, dva iz reda stručnjaka za audiovizualne djelatnosti, a jednoga biraju radnici Centra.

Zakonom se uvodi nova struktura Hrvatskog-audiovizualnog vijeća, jedan od njegovih članova bit će i predstavnik Ministarstva kulture.

Prije glasovanja u Saboru zatražili stanke

Prije glasovanja o tome zakonu, stanke su zatražili zastupnici Živog zida i Neovisnih za Hrvatsku.

Predloženi zakon predviđa da i Hrvatsko društvo filmskih redatelja delegira jednog člana u Vijeće, a postoje broje prijave koje se odnose na potraživanja u iznosu od oko 30 milijuna kuna navedenog Društva prema Hrvatskom društvu skladatelja, rekao je Branimir Bunjac (ŽZ) i poručio da stranka Živi zid smatra da zakon ne bi smio stupiti na snagu sve dok se ti navodi ne razjasne.

Stanku je, radi konzultiranja oko djelovanja “koruptivno, klijentelističke institucionalizirane hobotnice u HAVC-u, posebice nakon vijesti o višemilijunskim pronevjerama vezanim uz djelovanje Hrvatskog društva filmskih redatelja”, zatražio Zlatko Hasanbegović (NZH). Poručio je i kako kolegama iz HDZ-a želi dati prigodu da još jednom preispitaju svoju savjest i razmisle žele li, nakon što su glasovali za “protulustracijski arhivski zakon”, glasovati i za ovaj “korupcionaški ili klijentelistički zakon”.

Promjene u Vijeću za elektroničke medije, imenovan novi šef Josip Popovac

Sabor je donio Zakon o muzejima te potvrdio Konvenciju Vijeća Europe o kinematografskoj koprodukciji (revidirane).

Sabor je Josipa Popovca imenovao novim predsjednikom Vijeća za elektroničke medije (VEM), a razriješio dosadašnjeg predsjednika Damira Hajduka, koji odlazi na novu dužnost.

Zbog isteka mandata, članstva u Vijeću razriješio je Suzanu Kunac, Gordanu Simonović i Roberta Tomljenovića, kojeg je potom imenovao na još jedan petogodišnji mandat. Za članove Vijeća imenovao je Damira Bučevića te Popovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:08