INTERVJU

Viggo Mortensen: Čeka nas apokalipsa, prešli smo kritičnu točku i nema povratka

 AP
S američkim glumcem, slikarom, pjesnikom i glazbenikom, koji strastveno obožava nogomet, razgovarali smo na otoku Lido kraj Venecije

Viggo Mortensen na dogovoreni razgovor u hotel Excelsior na otoku Lidu preko puta Venecije dolazi neobrijan i nepočešljan, odjeven u plavo-bijeli dres argentinske nogometne reprezentacije. Pogled niže otkriva stare izlizane tenisice i ne baš čiste, iznošene traperice. Odmah sam se prisjetio susreta s njim u Rimu prije nekoliko godina, kada smo razgovarali u povodu povijesnog spektala “Alatriste” koji je snimio u Španjolskoj: tada je na razgovor došao u čarapama noseći tenisice u rukama, a majica dugih rukava imala je par rupa i uočljivu mrlju od hrane. Viggo Mortensen, koji je svjetsku slavu stekao kao Aragorn u trilogiji “Gospodar prstenova”, a pamtimo ga i po upečatljivim ulogama u žestokim dramama Davida Cronenberga “Povijest nasilja” i “Ruska obećanja”, poznat je kao najveći glumački boem i umjetnička duša (uz glumu bavi se poezijom, slikarstvom, fotografijom, glazbom). Bitnički duh reflektira se i na njegov fizički izgled: iako je zagazio u šesto desetljeće života, izgleda mlađahno i nevjerojatno dobro. Povod susretu sa slavnim njujorškim glumcem dansko-američkih korijena njegov je novi film “Cesta” koji se upravo prikazuje u domaćim kinima. Riječ je o ekranizaciji sjajnog romana slavnog Cormaca McCarthyja o ocu (Mortensen) i njegovu malom sinu (glumi ga Kodi Smith - McPhee) koji tumaraju spaljenom i uništenom postapokaliptičnom Amerikom kojom caruju primitivno divljačko društvo i kanibalizam.

“Tko je bolji igrač: Messi ili Cristiano Ronaldo?” nismo mogli ne pitati Vigga odmah na početku razgovora vidjevši ga u argentinskom dresu. “Messi, naravno, usporedba je suvišna!” dobivamo očekivani odgovor. “Cristiano bi trebao prestati kukati i padati po terenu bez razloga, bio bi mnogo bolji igrač”, nastavlja njujorški glumac koji obožava nogomet, a Argentinu smatra svojim drugim domom. “Messi uz sve kvalitete vrhunskog igrača koje ga krase ima i odličan pregled igre i terena, sad mu još samo treba malo sreće da i u argentinskoj reprezentaciji zaigra dobro kao što igra u Barceloni”, zaključio je Viggo.

Tragične scene

• Uloga u filmu ‘Cesta’ čini se vrlo zahtjevnom, kao i čitavo snimanje...

- Bilo je vrlo teško. Ja volim izazove, kako fizičke tako i glumačke, ali kad snimate film imate mnogo elemenata koji vam pomažu: od partnera na filmu, do raznih objekata i pomagala, dijaloga itd. ‘Gospodar prstenova’, na primjer, bio je vrlo zahtjevan projekt, ali u svakom prizoru bilo je milijun stvari na koje ste se mogli osloniti. Ovdje nema ničega: jedna kolica iz dućana, jedno dijete i pustoš oko vas.

• Što vam je bilo najteže?

- Hmmm... možda prizor u kojem objašnjavam svome sinu kako ispravno upotrijebiti pištolj pri samoubojstvu ako nas uhvate kanibali. Čak i kad se pretvarate, takva je situacija teška i nezamislivo emocionalna i tragična. Zamislite postapokaliptični svijet u kojem je hrana postala luksuz i u kojem ljudi love i ubijaju druge ljude jer su životinje nestale i nema drugog mesa za prehranu, zamislite u takvom svijetu ostaviti svoje dijete samo.

• Lik koji tumačite izgleda potpuno oronuo: prljav, izmučen, strašno mršav. Je li sve to samo maska i čarolija filma?

- Veći dio naravno da jest, šminka, odjeća i slično, ali i ja sam morao dati obol uvjerljivosti liku pa sam za ulogu smršavio nekih petnaestak kilograma. Kao što vidite, zbilja volim izazove... Kad smo završili snimanje, ništa od svoje odjeće nisam mogao nositi, sve mi je bilo preveliko i preširoko.

• Je li bilo teško gladovati? Kako se natjerati na takve ekstremne pripreme?

- Tražio sam redatelja pred kraj filma da mi da tjedan dana pauze da se “malo popunim”, a da se to ne vidi na filmu, ali me odbio. Stvarno sam već bio željan hrane. Kako izgubiti na težini? Moć autosugestije. Morate se dovesti u mentalno i emocionalno stanje koje će vam dati snagu da nešto ostvarite, morate imati vjeru u sebe i cilj ispred sebe i onda nema problema. U suprotnom bilo bi to mučenje. Izgladnjeli i izmučeni izgled dio je lika koji tumačim, taj fizički element dio je priprema baš kao i učenje dijaloga, kad to prihvatite iz te perspektive, dakle kao dio glumačkih priprema, onda to nije samo izgladnjivanje i gubljenje na težini već proces glumačke transformacije.





Teško je planirati

• Vjerujete li da nam se svima crno piše? Da je budućnost našega planeta mračna?

- Naravno da vas jedna ovakva priča tjera da razmišljate o budućnosti i problemima okoliša i prirode i gdje vodi zagađivanje našega planeta. Čini mi se da i pored svih pokazatelja, dokaza, prirodnih katastrofa, promjene klime mi svi skupa još uvijek nismo svjesni da smo već zagazili u novo doba Zemlje. I pojedinci i državne vlade uvijek imaju neko opravdanje zašto se ne poduzimaju mjere da se spriječi daljnje uništavanje planeta. Svi ti ratovi u svijetu i zagađivanje proizvod su ljudske vrste, ali mi uvijek upiremo prstom u druge zemlje i druge narode kao da to nije naš zajednički problem, uvijek je netko drugi kriv. I dok se dogovorimo - bit će prekasno.

• Mislite li da smo već tako duboko zaglibili da nema povratka?

- Mi smo već prešli kritičku granicu, točka iza koje nema povratka je iza nas. Svjetske vlade organizaraju konferencije o klimi i zagađivanju, raspravljaju, ali gdje su rezultati? Amerikanci, Japanci, Rusi i ostale industrijski moćne zemlje imaju svoje ekonomske razloge, Kina i Indija se naglo razvijaju u velike sile i sada one žele dio svog industrijskog kolača. Rade se premali koraci prema boljem, politika je još uvijek ispred zdravog razuma. Obama je pametniji od Busha i tu će biti napretka, ali sve je to presporo, previše je kompromisa. Što nam je donio zadnji summit u Kopenhagenu? Ništa konkretno.

• Kad već spominjete Kopenhagen - kakva su vaše veze s Danskom odakle vučete obiteljske korijene?

- Često sam u Danskoj, imam poprilično članova obitelji tamo pa volim svratiti.

• Kako to da vas nikada nismo vidjeli u danskom filmu?

- Volio bih glumiti u danskom filmu i na danskom jeziku, ali nije se još dogodilo. Bilo je nekoliko ponuda, ali došle su u krivo vrijeme, kada sam bio zauzet. Volio bih snimiti film u Argentini, tečno govorim španjolski, ali snimio sam film u Španjolskoj. To vam je tako u ovoj profesiji, nikad ne znaš što ti nosi sutra, teško je planirati, a još teže realizirati osobne želje.

• Što vam je sljedeće na rasporedu?

- Kazališna predstava u Španjolskoj. Toliko o željama da napravim nešto u Argentini.

• Nedavno ste navodno izjavili da odustajete od glume. Je li to istina?

- Ma nema. Nikada to nisam izjavio, to su novine napisale. Taj je zaključak izvučen iz mog intervjua za London Times kada me novinar pitao za planove, a ja sam odgovorio: “Umoran sam, treba mi odmora, planiram se pozabaviti nekim stvarima u privatnom životu, objaviti zbirku poezije, posvetiti se obitelji, nemam planova za nove uloge...” I onda se pojavi naslov “Viggo prekida glumačku karijeru!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:39