'STAKLENI ČOVJEK'

VIMEO STAFF PIC Animirani film Daniela Šuljića pogledan više od 30.000 puta na jednoj od najvažnijih video platformi

Kadar iz filma 'Stakleni čovjek' Daniela Šuljića
 Vimeo
 

ZAGREB - Film Stakleni čovjek redatelja Daniela Šuljića odabran je u tzv. Vimeo Staff Pick te nakon četiri dana, koliko je film dostupan online, već ima oko 30.000 pregleda, priopćio je u četvrtak Hrvatski audiovizualni centar.

"Od desetak tisuća videa koji se svakodnevno učitavaju na Vimeo, jedan od najvažnijih online kanala, samo prosječno 3,5 zasluži ovakvo priznanje i ulazak u Vimeo Staff Pick, što predstavlja ogroman uspjeh za autora", ističe se u priopćenju.

Stakleni čovjek je čovjek današnjice koji se, krećući se svijetom ispunjenim skenerima i nadzornim algoritmima, olako koristeći društvene mreže, online formulare i kreditne kartice, dobrovoljno odriče vlastite privatnosti jer 'uzoriti građanin nema ništa za sakriti, samo prijestupnici imaju'.

Transparency from Daniel Šuljić (Suljic) on Vimeo.

Film, rađen u 2D animaciji koristeći olovku u boji na A3 papiru, nagrađivani je kratkometražni animirani film nastao 2015. godine u produkciji Kreativnog sindikata i koprodukciji Zagreb filma.

Daniel Šuljić zaslužan je za režiju, a u procesu animacije su uz redatelja radila i četiri suradnika-animatora: Martina Meštrović, David Lovrić, Jelena Oroz i Nenad Laktašić.

Po riječima redatelja, odlučio je koristiti papir i prave olovke jer je želio da njegovi animatori i on osjete materijal za vrijeme rada – da 'zaprljaju' ruke!

"Odabrao sam mekani papir da se osjeti pritisak vrha olovke. Probao sam softverska rješenja, ali nisam bio zadovoljan – ideja je bila biti što je moguće siroviji, uhvatiti energiju poteza, a to je bilo upečatljivije učiniti sa stvarnim fizičkim materijalima nego simulacijom", izjavio je za Zippy Frames Šuljić, a prenosi HAVC.

Film je odabran i za 'Short pick of the day' Cartoon Brew Picka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:30