John Wick 4

Više ne želi ubijati, no ako ustraje u svojoj odluci, stradat će njegova kći, ulična violinistica

John Wick: Chapter 4 (2023)
Keanu Reeves kao John Wick
 

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia
Ukoliko ste poklonik franšize, znate što vas otprilike očekuje: valovi plaćenih ubojica (a to je pritom i naslovni junak) obrušavaju se na Johna Wicka....

Kad se na prvoj poslijepodnevnoj predstavi u CineStaru u Branimir centru dvorana solidno ispuni – a pritom je to pretpremijera – sigurni ste da je "John Wick 4" nešto posebno. Pa kad mu još korisnici najpopularnijeg filmskog portala imdb.com daju ocjenu 8,7 od moguće "desetke", to je zbilja dobra preporuka. Ukoliko ste poklonik franšize, znate što vas otprilike očekuje: valovi plaćenih ubojica (a to je pritom i naslovni junak) obrušavaju se na Johna Wicka, a on ih likvidira mecima iz pištolja i mašinke, ubojitim udarcima šakom, laktom, nožem i samurajskim mačem, no da sve to morate otrpjeti bez ikakve pauze, bilo bi vam pomalo dosadno. Srećom, scenarij je prilično inventivan, na junaka nasrću plaćenici iz čitavog svijeta, ali mu često i pomažu jer ne žele da bezveznjaci poberu nagradu za njegovu smrt.

Zadnja Reddickova uloga

Tek mali podsjetnik, na završetku prethodnog filma "John Wick 3: Parabelum" Winston Scott (Ian McShane), šef njujorškog hotela Continetal, međunarodnog lanca koji ugošćuje samo gangstere, po nalogu Visokog vijeća ustrijelio je Wicka, taj je pao na ulicu, ali je preživio i sklonio se kod svog prijatelja Kralja Boweryja (Laurence Fishburne), šefa podzemlja kivnog na Visoko vijeće. Tu ga zatječemo na početku "četvorke", on je odlučio razrovati organizaciju kojoj je pripadao, i za početak ubija u Maroku (te su scene snimane u Jordanu) Starješinu, jedinog glavešinu koji je iznad Visokog vijeća. Taj uvod kao da je donekle suvišan, no kad se nakon toga skloni u Osaku, gdje njegov prijatelj Shimazu Koji (Hiroyuki Sanada) uz pomoć svoje kćeri Akire (Rina Sawayama) vodi tamošnji Continental, zbivanja postaju napeta i brutalna. U međuvremenu Visoko vijeće prepustilo je uklanjanje Wicka mladom markizu Vincentu de Gramontu (Bill Skarsgård), kojemu su prepotencija i nedostatak iskustva poseban problem, zna jedino terorizirati druge, pa tako razvlasti Winstona (krivi ga zašto je Wick još uvijek živ), ubije njegovog upravitelja Charona (posljednja završena filmska uloga Lancea Reddicka, zvijezde serija "Žica", "Na rubu" i "Bosch", koji je umro prije tjedan dana) i zapali njujorški Continental. Osim toga, angažirao je Wickova bivšeg prijatelja Cainea (Donnie Yen), koji je već obavijestio Visoko vijeće da više ne želi ubijati, no markiz ga upozori da će, ako ustraje u svojoj odluci, stradati njegova kći, ulična violinistica. Sve to već odjekuje u Osaki, u koju se natisnula legija plaćenika Visokog vijeća, zaštićena kacigama i oklopima, sa samo jednim zadatkom, da ubije Johna Wicka.

Osveta za očevu smrt

Film grozničavo razgrće svoje slojeve, pa junaku Winston sugerira da izazove markiza na dvoboj, ako pobijedi, u tom slučaju bi ga Visoko vijeće trebalo razriješiti svih obaveza. No postoji i uvjet, John se na dvoboj može kandidirati samo ako je iz ugledne kriminalne obitelji, on istina potječe od Ruskih Roma, pravo mu je ime Jardani Jovanovich, ali još je davno presjekao veze s njima. Sad kad bi ih obnovio, njegova usvojena sestra Katia (Natalia Tena) grubo traži od njega da ubije šefa berlinskog Continentala Killu (gotovo neprepoznatljivi majstor borilačkih vještina Scott Adkins). Razlog? Taj je kriv za smrt njihovog oca Pjotra, poglavara Ruskih Roma.

image

Keanu Reeves i Chad Stahelski

Valerie Macon/Afp

Wick jedva rješava taj zadatak, što baš nije jednostavno, jer ubojice na njega nasrću sa svih strana, a kao i u kultnom filmu Waltera Hilla "Ratnici podzemlja", radio voditeljica kojoj vidimo samo usne obavještava podzemlje o njegovom kretanju i o astronomskom povećanju nagrade za njegovu likvidaciju (u jednom trenutku ta se popela na 40 milijuna dolara). Pa dok su tučnjave u Osaki podsjećale na borbe s gladijatorima, u Parizu na Wicka nasrću obični ulični štemeri, dakako, naoružani, no treba izdržati napade tih amatera koji naviru iza svakog drveta.

image

John Wick: Chapter 4 (2023)
Keanu Reeves kao John Wick,
Donnie Yen kao Caine,
Scott Adkins kao Killa

Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia

Simbolične stepenice

Čak i kad izazove markiza, ništa još nije gotovo, jer se taj pobrinuo da se Wick ne pojavi u zakazano vrijeme, Posebno su simbolične stepenice koje vode prema bazilici Sacré Cœur, mjestu gdje se treba održati dvoboj, taman kad ste pomislili da ste na vrhu, vraćaju vas u podnožje. Sam dvoboj podsjetio je mnoge na finale remek-djela Sergia Leonea "Dobar, loš, zao", ponajviše po glazbi Tylera Batesa koja tu i tamo potkrada akorde Ennia Morriconea, no to uopće nije ista stvar, budući da su pravila obračuna ovdje posve drukčija nego u slavnom špageti vesternu. Kad se i naslanja na poznate motive, film Chada Stahelskog, bivšeg kaskadera koji je započeo franšizu sa svojim partnerom Davidom Leitchom, izvrće ih na potpuno frišku putanju. "John­ Wick 4" završava drukčije no što ste pretpostavljali, iako treba pričekati naredno izdanje "Johna Wicka", ako ga uopće bude (zasad je jedino siguran odvojak "Balerina" s Anom de Armas), pa da vidimo što kraj znači. Inače, u kinu morate ostati do kraja odjavne špice, jer vas čeka dosjetka dosta važna po budućnost serijala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:29