BOGATA PONUDA

Vodič Nenada Polimca: Ovo su serije koje trebate gledati ovog proljeća

Brian Cox, Succession

 Michelob Ultra/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Michelob Ultra/backgrid/backgrid Uk/profimedia
Najveću pažnju privući će Netflixova serija od osam epizoda, zove se "Fubar", a glavnu ulogu u njoj igra Arnold Schwarzenegger

Najvažniji televizijski događaj ovog proljeća je završetak odlične američke serije "Naslijeđe", koja je dosad pobrala pregršt nagrada i slovi kao jedno od najboljih ostvarenja novije produkcije. Kako najavljuje tvorac serije Jesse Armstrong, ova četvrta sezona ujedno je i posljednja, a hoće li poslije biti odvojaka ili prednastavaka ovisi o tome hoće li se gledatelji pomiriti sa završnicom. U njoj će se valjda napokon obaviti prodaja kompanije Waystar Royco, najmoćnije kad su u pitanju mediji i show business, poduzetnom tehnokratu Lukasu Mattsonu (Alexander Skarsgård), ali treba vidjeti kakva je još iznenađenja priredio Logan Roy (Brian Cox) potencijalnim nasljednicima iz svoje obitelji. U početku se govorkalo da su inspiracija za seriju Rupert Murdoch i njegovi bližnji, no kad su njima dodani Redstonei i Sulzbergeri, došli smo do sadašnjeg obrasca. "Naslijeđe" će biti dostupno od 27. ožujka, jedna nova epizoda svakog ponedjeljka.

Što još nudi HBO? Nakon poduže pauze napokon ćemo gledati drugu sezonu retro krimi serije "Perry Mason". Prva je emitirana prije tri godine, no razmjerno rano su najavili da je naručena i druga sezona: prva epizoda na programu je bila 7. ožujka, naslovnu ulogu opet igra Matthew Rhys iz serije "Amerikanci", a partneri su mu Eric Lange, Justin Kirk, Katherine Waterston i Hope Davis. Isprva je to trebala biti samo serija ograničenog trajanja, legendarnog odvjetnika trebao je glumiti Robert Downey Jr., no kako su se termini produkcije pomicali, glumac je morao odustati, na sreću jer se Matthew Rhys odlično snašao u toj ulozi, a Los Angeles tridesetih izvrsno je dočaran.

Zatim je 27. travnja na programu još jedan adut HBO Maxa, mini-serija od sedam epizoda "Ljubav i smrt". Njezin tvorac David E. Kelley nekoć je bio kralj malog ekrana zahvaljujući serijama "Zakon u Los Angelesu" i "Ally McBeal", da bi se ne tako davno vratio na tron zahvaljujući "Malim lažima" i njegovu vrlo dobrom nastavku koji je posebno izdigla Meryl Streep u ulozi negativke. Fabula je zasnovana na autentičnim činjenicama: godine 1980. u Teksasu dva bračna para smatraju se najboljim prijateljima, to su Candy i Pat Montgomery (Elizabeth Olsen i Patrick Fugit) te Allan i Betty Gore (Jesse Plemons i Lily Rabe), ali dogodi se preljub i sve završi vrlo krvavo. Jedna od izvršnih producentica je Nicole Kidman, ona uopće ne glumi u seriji, ali je zato aktivno sudjelovala u obje sezone "Malih laži".

Hiperproduktivni Netflix sredinom ožujka obećava drugu sezonu serije "Shadow and Bone" po romanima i pripovijetkama izraelsko-američke spisateljice Leigh Bardugo. To je svojevrsni "fantasy" koji podsjeća na "Igru prijestolja", ali nema tako okrutnih scena i namijenjen je tinejdžerima koji zaziru od drastičnih prizora. Na internetskim najavama najbolji dojam ostavili su leteći brodovi. Ako ste gledali prvu sezonu, valjda ste upamtili što su griše, ljudska bića posebnih sposobnosti, kao i to da samo jedno od njih može biti "prizivatelj sunca". Junakinja je Alina Starkov (Jessie Mei Li), tinejdžerica bez roditelja, koja se bavi kartografijom i krije da je griša, no moćni general Kirigan (Ben Barnes) to dosta brzo otkrije i nada će da će uz njezinu pomoć zavladati svijetom. U prvoj sezoni to nije uspio, no zato će druga sezona biti još napetija.

Puno je ozbiljniji Netflixov "Transatlantic", koprodukcija s Nijemcima. Emitiranje počinje u travnju, a snimljen je prema istinitom događaju s početka Drugoga svjetskog rata kad je tzv. Komitet za hitne slučajeve spašavao europske umjetnike od nacista (Mark Chagall, Max Ernst i dr.) i osiguravao im azil u Americi.

Ipak, najveću pažnju privući će Netflixova serija od osam epizoda, zove se "Fubar", pa što god to značilo, a glavnu ulogu u njoj igra Arnold Schwarzenegger. Za bivšeg kalifornijskog guvernera to je odgovor na "Istinite laži" Jamesa Camerona, špijunska priča s puno humora i akcije, koja ima dosta prostora za razmahivanje. Budžet? Tko zna, svakako ne manje od 100 milijuna dolara. Premijera je 25. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 23:21