Ušutkivanje na Netflixu

Voditelju azila za životinje netragom je nestala njegova maloljetna kćer...

Scena iz filma

 Netflix/
U filmu čiji je redatelj Robin Pront nepoznati ubojica počne u okolici serijski ubijati djevojke samostrelom

Posljednjih godina cijeli je niz pisaca i filmaša počeo spajati krimić i neo-vestern. U književnosti to uspješno rade Cormac McCarthy i David Vann, a u filmu, među ostalim, Taylor Sheridan ("Wind River") i Jeremy Saulnier ("Blue Ruin", "Green Room").

Taj se spoj pokazao produktivnim u slučaju niza sjajnih knjiga, filmova i serija. Film "The Silencing" sliči na neke od njih. No fali mu, nažalost, nešto bitno. Naime - nije dobar.

Triler belgijskog redatelja Robina Pronta zbiva se u gorskom gradiću na američkom Srednjem zapadu. Glavni junak (Coster-Waldau) voditelj je azila za životinje kojem je svojedobno netragom nestala maloljetna kćer.

Nepoznati ubojica počne u okolici serijski ubijati djevojke samostrelom. Junak počne sumnjati da su ubojstva povezana s nestankom njegove kćeri.

Istodobno, lokalna policajka (Annabelle Wallis) posumnja da je u ubojstva upleten njezin problematični brat. Sve je još kompliciranije jer je u okolici indijanski rezervat, pa su policijske nadležnosti nejasne.

Štošta se tu nudilo kao obećavajuća sirova građa. Ima tu i zanimljivih likova i motiva, film ima atmosferu, vizualno je zanimljiv, Robin Pront je zapravo dobar režiser. Nažalost, sve je to uludo jer je scenarističko polazište filma čisti krš. Scenarij Micaha Ranuma pun je logičkih rupa, nedosljednosti, nerazvezanih krajeva i dramaturški zbrzanih obrata. Ni dojmljiv napor redatelja i glumaca nije mogao spasiti tako nesažvakan scenaristički materijal.

image

Silencing Netflix

Netflix/

UŠUTKIVANJE (Silencing)

triler

Kanada, 2020. (Netflix)

R: Robin Pront

G: N. Coster Waldau, Annabelle Wallis

***

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:27