POLIMAC PREPORUČA

Vraćaju nam se bog s maljem i Brad Pitt u ulozi plaćenog ubojice. Uskoro stiže i spektakl ‘Elvis‘

Thor: Love & THunder

 Marvel
Puno prašine diglo se i oko biografije Elvisa Presleya kojeg je trebao glumiti Harry Styles, ali redatelj Buz Luhrman ga je odbio

Sudeći po odličnim rezultatima novog filma Toma Cruisea "Top Gun: Maverick", reklo bi se da je holivudsko ljeto opet u punom pogonu. Tim više što se ovog tjedna počinje prikazivati i "Jurski svijet: Carstvo", kojem prognoziraju da će postati najgledaniji blockbuster ovoga ljeta. Ipak, nije sve tako idilično, nekad su se u ovom razdoblju po dva tri potencijalna hita gurala u kina svakog tjedna, dok sad baš i nije tako, postalo je uobičajeno da prođu i dva tjedna prije no što novi favorit ne izgura one stare. Pandemija se ne predaje samo tako, na vijestima nas ionako neprestano uznemiruju mogućnošću da ćemo uskoro opet morati nositi maske.

Elvis (23. lipnja)

Digla se prava medijska halabuka nakon što se doznalo da je Harry Styles htio glumiti Elvisa Presleyja, a redatelj Buz Luhrman oglušio se o njegovu želju. Redatelj je upravo pojasnio zašto se tako odlučio, htio je da kralja rock'n'rolla glumi manje poznati glumac, a Austin Butler je upravo to, dosad se mogao pohvaliti samo serijom "Carrieini dnevnici" i epizodom u Tarantinovom filmu "Bilo jednom u Hollywoodu". Luhrman je htio da se publika pomalo navikava na njegovog Elvisa i da ga prihvati kako spada tek kad ga vidi na koncertima u Las Vegasu. "Elvis" je premijerno prikazan u Cannesu, gdje je ocijenjen kao atraktivan spektakl, kojem povremeno manjka uvjerljivija fabula. Tom Hanks glumi pukovnika Parkera koji je uzdigao Elvisa iz anonimnosti.

Malci 2: Kako je Gru postao Gru

Franšiza o simpatično-nesimpatičnom Gruu dosegla je komercijalni vrhunac prethodnim filmom "Malci", koji je koštao razmjerno skromnih 75 milijuna dolara (Disneyjevi i Pixarovi crtići katkad su dva-tri puta skuplji), ali je zato zgrnuo milijardu i 150 milijuna dolara bruto. Malci su zapravo bili sporedni likovi u prvim filmovima o Gruu, no vidjelo se da ih publika obožava, pa su zato dobili samostalni film, a upravo sada stiže i nastavak, koji se odigrava u razdoblju kad je Gru imao 12 godina. On odrasta u predgrađima i obožava bandu Zločestih 6, rado bi se u nju uključio, no ti su tipovi vrlo selektivni. Prilika mu se ukaže kad se riješe jednog svog člana, pa se Gru kandidira da ga zamijeni.

Thor: Ljubav i grom (7. srpnja)

Drugo izdanje poluboga s Asgarda razočaralo je poklonike, no zato ih je treće vratilo u potpunosti, pa još je i povećalo njihov broj. Ključ je u inventivnoj režiji Novozelanđanina Taike Waititija, koji je štošta natrpao u "trojku", ali pazeći da se sve ne sroza u parodiju. Redatelj potpisuje i "četvorku", koja je za njega romantičan film u stilu osamdesetih, no pitanje je da li da mu vjerujemo, budući da su Thorov protivnik u ovom filmu Gorr Bog koljača (glumi ga Christian Bale, koji se za svaki novi projekt mijenja poput kameleona. Po prvi put će se u franšizi pojaviti i Russell Crowe, on je dobio primjerenu ulogu, grčkog boga Zeusa, a ponovno ćemo gledati i Jane Foster (Natalie Portman), koja je izostala iz prethodnog nastavka. Njezin je nadimak znakovit, zovu je Moćni Thor, a po sposobnostima nimalo ne zaostaje za svojim bivšim dečkom.

Ne (21. srpnja)

Jordan Peele postao je najutjecajniji afroamerički redatelj zahvaljujući filmu "Bježi!" koji je nominiran za tri Oscara, između ostalog i za najbolje ostvarenje. Moglo bi se ustvrditi da je svrgnuo Spikea Leeeja s pozicije rasno osviještenog holivudskog redatelja broj jedan, no u međuvremenu je kao producent pomogao Leeju da povrati ugled s hvaljenim trilerom "Crni član KuKluxKlana", a i drugi film, također horor "Mi", imao mu je zapaženi film u kinima. Njegov treći film ima jednako kratki naslov "Ne" (Nope), radnja mu se odigrava negdje u Kaliforniji, gdje stanovnici svjedoče pojavi neidentificiranog letećeg objekta, koji izaziva neugodne posljedice. U glavnim ulogama su Daniel Kaluuya (nova trilogija "Ratova zvijezda", "Bježi!"), Keke Palmer ("Prevarantice") i Steven Yeon ("Živi mrtvaci", "Minari").

DC Liga super-ljubimaca (28. srpnja)

Filmovi o Ligi pravde, skupini super junaka DC Comicsa, nisu se baš proslavili u kinima, a poseban je problem što je zadnji od njih toliko prerađivan da je njegov redatelj Zack Snyder pustio na Netflix svoju originalnu veziju u trajanju od četiri sata. Film o njihovim super ljubimcima čini se dobrom idejom, taj tim predvodi Krypto, Supermanov pas, koji je po pasmini labrador. Tu su još i Batmanov super pas Ace, uz svoga vlasnika je stekao svakojake super moći, i Wonder Woman ima svog ljubimca, to je svinja po imenu PB, može se smanjivati i povećavati po nahođenju, poseban fenomen među njima je kornjača Merton koja razvija nevjerojatnu brzinu, dok vjeverica Chip ima električne moći. Možete samo zamisliti kako sve to skupa u filmu funkcionira.

Brzina metka (4. kolovoza)

Zasigurno jedan od najuzbudljivijih filmova ovog ljeta odigrava se u brzom vlaku i to u Japanu, a u njemu je plaćeni ubojica (nitko drugi nego Brad Pitt), koji bi rado odabrao malo mirniji način života. To mu i obećava njegova šefica (Sandra Bullock), samo prije toga mora napraviti jednu sitnicu, ukrasti iz vlaka aktovku, što nitko ne bi trebao primijetiti. Jedini je problem što je vlak pun tipova kakav je i on sam, a gotovo svi se zanimaju za aktovku koja je u njegovim rukama. Film je režirao David Leitch ima veliko iskustvo u akcijskim filmovima, najprije je bio kaskader upravo Bradu Pittu, zatim se uključio u serijal "John Wick", a samostalno je potpisao "Atomsku plavušu" i "Deadpool 2".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:00