STREAM PREPORUKA

Vrh europske televizije: ‘Undercover‘ je jedna od najboljih krimi serija zadnjih godina!

UNDERCOVER (BELGIJA 2019./2020.)
Autor: Nico Moolenaar
Uloge: Tom Waes, Anna Drijver, Frank Lammers
NETFLIX
 Damir Krbec
Koncem prošle godine pojavila se i druga sezona koja je nešto lošija - no, svejedno dobra.

Ekspanzija streaming servisa imala je pokoju dobru posljedicu. U prilici smo gledati izvrsne proizvode koji do nas inače nikad ne bi došli jer dolaze iz manjih audiovizualnih industrija. Kao što je - recimo - belgijska.

Jedan od takvih proizvoda je "Undercover". Riječ je o kriminalističkoj seriji nastaloj u koprodukciji Netflixa i flamanskog javnog servisa, koju potpisuje showrunner Nico Moolenaar. "Undercover" kod nas nije odviše poznat, što je šteta - jer, riječ je o jednoj od najboljih krimi serija zadnjih godina.

Junaci "Undercovera" su dvoje agenata belgijske policije, Bob (Waes) i Kim (Drijver). Policijski se par pod lažnim imenom i pod krinkom ljubavnog para naseli u kampersko naselje u južnoj Nizozemskoj. Cilj im je da se približe i zadobiju povjerenje Ferryja (Lammers), velikog preprodavača ecstasyja.

Tijekom prve sezone par policajaca se perfidno uvlači u Ferryjev uži krug, zajedno roštiljaju i piju. Pritom junake - kao u najboljim Hitchcockovim filmovima - zadatak dovodi na moralno zazorni teren: moraju zlorabiti povjerenje, žrtvovati nevine, zavoditi i lagati. Prva je sezona "Undercovera" iz 2019. briljantna.

Doista mi je žao što je nisam vidio na vrijeme jer bi bila na samom vrhu tadašnjih godišnjih lista serija. A koncem prošle godine pojavila se i druga sezona koja je nešto lošija - no, svejedno dobra. U njoj Bob koristi lažni identitet da bi se ubacio u krug ilegalnih trgovaca oružjem.

Trgovinu vode dva brata (Willaert, Dewaelle), a paravan im je konjska farma i country & western klub u flandrijskoj provinciji. Kao i u prvoj sezoni, i u drugoj undercover operacija heroje dovodi na moralno skliski teren. Primjerice, samohranu majku konobaricu (Becquart) koriste da izda oca svog djeteta. "Undercover" (a pogotovo prva sezona) spada u vrh europske televizije.


Mračna i opora kazališna hitpredstava

Huddersfield donosi nadasve zanimljivu priču o generaciji tridesetogodišnjaka koji traže svoje mjesto pod suncem. "Vidiš, meni

Huddersfield zvuči sunčano" - u toj jednostavnoj rečenici smješten je čitav, brutalan, ali nevjerojatno porozan svijet ovog

iznimnog komada o nemogućnosti donošenja životnih odluka, o potrazi za domom, srećom i smislom. Predstava donosi mračnu, duhovitu i vrlo potresnu priču o generaciji tridesetogodišnjaka, koji na prijelazu u novi milenij teško iza sebe ostavljaju posljedice rata, a pred sobom ne vide baš nikakvu naznaku bolje budućnosti.

U takvim okolnostima i u vremenu potpune rasprodaje moralnih i materijalnih vrijednosti, čak se i kišovito jorkširsko predgrađe čini obećanom zemljom. Upravo iz te zemlje vraća se jedan od junaka ove predstave, i svojim povratkom otvara nikad riješena pitanja i traume iz vremena za koje su svi mislili da je davno zaboravljeno.

image
"HUDDERSFIELD"
Zagreb, ZKM, Teslina 7
20.00 h; ulaz 45 kn

Uroš Marović osamdeset godina nakon prve izložbe Jurica Pavičić

Izložba karikatura i slika "Uroš Marović: Svjedok svoga vremena 1912. - 1944." otvara se danas u 12 sati, u Kući jezika i kulture. Umjetnikov život naglo je prekinut 2. studenoga 1944., kada ga je partizanski prijeki sud, zajedno s tridesetak splitskih građana, osudio na smrt strijeljanjem. Svoju jedinu izložbu pod naslovom "Izložba karikatura" imao je 1940. u Salonu Galić.

image
"UROŠ MAROVIĆ: SVJEDOK SVOGA VREMENA"
Split, Kuća jezika i kulture, Peristil
12 h; ulaz slobodan

"Ronja, razbojnička kći" u režiji Nine Kleflin

Gradsko kazalište Žar ptica nastavlja prikazivati besplatno online predstave srijedom u 19 sati tijekom siječnja. U sklopu projekta #OnlineSrijedauŽarptici to kazalište poznate naslove premijerno postavlja na svoj Facebook i web, a potom se oni sele u virtualnu biblioteku na www.zar-ptica.hr pod Online sadržaji, gdje su dostupni sljedeći mjesec.

image
"RONJA, RAZBOJNIČKA KĆI"
Zagreb, Žar ptica, Bijenička 97
http://zar-ptica.hr/
foto goran mehkek/CROPIX
Goran Mehkek/Cropix

Vojin Hraste: "Prije početka, nakon završetka ručka"

HULU-Split počinje s izložbenim programom u Salonu Galić u 2021. godini otvaranjem izložbe "Prije početka, nakon završetka ručka". Autor Vojin Hraste posvećuje ju nedavno preminulom povjesničaru umjetnosti Toniju Horvatiću koji je trebao biti kustos i pisac predgovora ove izložbe u Splitu. Zbog epidemiološke situacije službeno otvorenje neće se održati.

image
"PRIJE POČETKA, NAKON ZAVRŠETKA RUČKA"
Split, Salon Galić, Marmontova 3
19.00 h; ulaz slobodan
Vojin Hraste
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 14:25