‘DIVAN FILM‘

Vrhunska animirana adaptacija Murakamijevih priča o Tokiju nakon potresa i tsunamija 2011.

Pierre Fӧldes

Premijera filma ‘Slijepa vrba, usnula žena‘, Toronto International Film Festival, 2022.

 Darren Eagles/Getty Images/Profimedia/Darren Eagles/getty Images/profimedia
‘Slijepa vrba, usnula žena‘ francusko-američkog animatora Pierrea Földesa adaptacija je niza Murakamijevih pripovijedaka

Haruki Murakami naoko nije filmičan pisac. Unatoč tome, japanski je autor posljednjih godina imao baš puno sreće s vrhunskim adaptacijama. Vijetnamac Tran Anh Hung fino je adaptirao njegovu "Norvešku šumu", Japanac Hamaguchi s "Drive My Car" osvojio je i Oscara, a Korejac Lee Chang-dong snimio - meni najdraže - "Izgaranje".

Na taj niz nadovezuje se još jedna adaptacija, ovaj put animirana. Riječ je o filmu "Slijepa vrba, usnula žena" francusko-američkog animatora Pierrea Földesa. On je posegao za istoimenom zbirkom Murakamijevih pripovijedaka iz 2006., te šest priča iz zbirke povezao u pripovjedni mozaik. Film je 2022. dobio glavnu nagradu u Annecyju, a nakon Animafesta dospio je u ponudu HBO-a.

Radnja filma zbiva se u Tokiju 2011. netom nakon potresa i tsunamija. Junaci priča listom su anonimni, bezlični žitelji velegrada, ljudi koji rade ni po čemu uzbudljive uredske poslove i žive neuzbudljive živote. A onda - tipično murakamijevski - u njihov život najednom uđe element fantastike. On uključuje čak i jednu golemu žabu koja govori.

Földesov je film izvanredan. Murakamijeva proza temelji se na sumornom verizmu koji u kratkom bljesku iskoči u čudesno. Animacija se pokazala kao sjajan medij za to. Földes vješto koristi stroboskopiju i potpuno realističke ambijente, a onda ih spaja sa snovidljivim i poetskim. Divan film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:28