POLIMAC PREPORUČUJE

Vrisak 6 rutinski je hororac koji se previše oslanja na klišeje koje su njegovi prethodnici već demontirali

Vrisak 6 u kina je došao početkom ožujka, a radnja filma ponovno prati sestre Sam i Taru Carpenter

 PARAMOUNT/Planet/Profimedia
Nakon izvrsnog Vriska iz 2022., redatelji Bettinelli-Olpin i Gillett u šestom su nastavku uspjeli upropastiti sve svoje nove i interesantne ideje

Film Vrisak redatelja Wesa Cravena iz 1996. udahnuo je novi život u horor žanr tako što je razmontirao klišeje na koje se dugo oslanjao. Publika je jako dobro primila Cravenovu krvavu meta zezanciju i Vrisak je na svjetskim kino blagajnama ostvario prihod od 173 milijuna dolara. Činjenica da je sve do 2018. godine i izlaska Noći vještica redatelja Davida Gordona Greena bio horor s najvećim prihodom svjedoči o tome koliki je fenomen bio i ostao. Naime, kad bismo Vriskove prihode pretočili u današnje dolare, oni bi iznosili 346 milijuna dolara te od Gordon Greenove Noći vještica bili veći za nešto manje od 90 milijuna dolara.

Kako to obično biva u horor žanru, Vrisak je pretvoren u financijski vrlo uspješan, ali kreativno nekonzistentan serijal koji je nakon trećeg nastavka koji je izašao 2000. naoko umirovljen. Naime, prvotni je plan bio da se stane nakon trećeg nastavka, no Hollywood ne bi bio Hollywood kada bi tek tako odustao od nečeg profitabilnog. Četvrti nastavak serijala izašao je 2011. godine, ponovno ga je režirao Craven, međutim on nije bio ni približno dobro primljen kao njegovi prethodnici. Iako su tada postojali planovi da se serijal nastavi, Vrisak 5 vrlo se brzo našao u tzv. razvojnom paklu. Kada je Craven preminuo 2015. godine, činilo se da novih nastavaka Vriska više neće biti.

Situacija se promijenila 2020., kada je postignut dogovor da peti nastavak režiraju Matt Bettinelli-Olpin i Tyler Gillett, redatelji horor komedije Spremni ili ne koja je izašla 2019. godine te oduševila i kritiku i poklonike hororaca. Iako u naslovu nije bilo brojke "5" te se film djelomično pozicionirao kao novi početak serijala, Bettinelli-Olpin i Gillett napravili su nastavak Vriska 4. Radnja filma koji je izašao 2022. godine odvija se 25 godina nakon ubojstava u Woodsborou koja su bila u fokusu prvog Vriska.

Kao što je Craven 1996. revitalizirao horor žanr, tako su Bettinelli-Olpin i Gillett 2022. revitalizirali serijal Vrisak. Po uzoru na Cravena, njih su dvojica u svome Vrisku satirizirali žanrovska obilježja modernih horor filmova, a dotakli su se i toksičnih obožavatelja te bezidejnog Hollywooda koji se unazad nekoliko godina okrenuo agresivnom monetiziranju nostalgije.

Snimljen za 24 miljuna dolara, peti je Vrisak zaradio nešto manje od 138 milijuna dolara, što je značilo da ćemo vrlo vjerojatno dobiti i šesti nastavak. Vrisak 6 u kina je došao početkom ožujka, režirali su ga Bettinelli-Olpin i Tyler Gillett, a radnja filma ponovno prati sestre Sam i Taru Carpenter (Melissa Barrera i Jenna Ortega).

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje", kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o šestom nastavku Vriska, postulatima meta hororaca i očitim greškama ovog prilično slabog filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:32