LIČKI APAČI

WINNETOU Završeno snimanje velike trilogije o indijanskom poglavici u kojoj je glumio i Bojan Navojec

 HAVC
Nakon 67 dana snimanja na kojem je radilo 220 profesionalaca i 30.000 ostvarenih noćenja, projekt će se dovršiti u Njemačkoj

Nakon ukupno 67 snimajućih dana na oko 20 lokacija završeno je snimanje tri nastavka priče o indijanskom poglavici iz plemena Apača kojeg je u svojim romanima stvorio njemački književnik Karl May. Proizvodnju u Hrvatskoj servisirala je domaća producentska kuća Aleks Produkcija, na setu je tijekom četiri mjeseca radilo 220 filmskih profesionalaca, a početak distribucije očekuje se oko Božića 2016. godine.

Producent Aleksandar Črček iz kuće Alex Produkcija naveo je kako su najveći izazovi tijekom snimanja bile teško pristupačne lokacije, organizacija velikog broja statista i glumaca, snimanje masovnih scena s oko 70 konja i jahača te izgradnja impozantne scenografije na više lokacija. "Najveća korist projekta svakako je veliko iskustvo koje smo stekli. Osim toga treba istaknuti i više od 30.000 noćenja u smještajnim kapacitetima na svim lokacijama snimanja te izuzetnu turističku promociju koju je Hrvatskoj ovaj projekt donio. Uz sve navedeno, a u svrhu turizma, lokalnim zajednicama na raspolaganju ostaju i dijelovi scenografije", ističe Črček.

Nakon završetka snimanja u Hrvatskoj, koje je realizirano uz mjere poticaja HAVC-a, projekt seli u Njemačku gdje će dio statista i glumaca dovršiti snimanje. Produkcijski dio ekipe, pak, radi na zatvaranju projekta i konzerviranju objekata koji ostaju na lokacijama.

Režiju za sva tri nastavka Winnetoua potpisuje Philipp Stölzl, glavni scenarist je Jan Berger, a producent Christian Becker. U glavnim ulogama su Wotan Wilke Möhring kao Old Shatterhand, Nik Xhelilaj u ulozi Winnetoua, Iazua Larios kao Nscho Tschi, Milan Peschel kao Sam Hawkens, Jürgen Vogel kao Joseph Rattler te srpski glumac Gojko Mitić kao Magua/Tangua (iz originalne glumačke postave Winnetoua iz ’60-ih godina). Od hrvatskih glumaca u filmu igraju Csilla Barath Bastaić, Katarina Strahinić, Ivan Ožegović, Bojan Navojec i Marko Cindrić.

Među hrvatskim članovima filmske ekipe su i voditelji sektora poput scenografa Damira Gabelice, kostimografkinje Nevene Čaklović, direktora filma Dragana Josipovića - Jossa, prvog pomoćnika redatelja Vida Spindlera, koordinatora akcijskih scena Alde Tončića, Horsea Mastera i Ivu Krištofa, majstora scene Igora Stikovića i majstora za specijalne efekte Branka Repalusta.

Pierre Brice je glumio Winnetoua 1960-ih (foto: AFP)

Prvi film o avanturama Winnetoua snimljen je davne 1962. godine. Nakon toga snimljeno ih je još devet, a snimili su ih zapadnonjemački filmaši u koprodukciji s hrvatskom filmskom kućom Jadran filmom. Snimalo se na lokacijama Nacionalnih parkova Paklenica, Plitvička jezera i Krka, na Velebitu, u kanjonu Zrmanje i Vrlika i drugdje. Winnetouov povratak (Winnetous Rückkehr), s Pierreom Briceom, glavnim glumcem u serijalu o Winnetouu 1960-ih, snimljen je 1998. godine.

SNIMANJE U HRVATSKOJ

Ove godine strane produkcije potrošile 170 milijuna kuna

Inače, putem programa poticaja filmske/TV proizvodnje (tzv. mjere poticaja) u 2015. godini na području Hrvatske snimljeno je 10 projekata. Procjenjuje se da su sve produkcije na hrvatske proizvode i usluge potrošile oko 170 milijuna kuna, što je dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu i što premašuje ukupne prihode ostvarene u prethodne tri godine otkad program postoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:08