'TERET'

ZAGREB FILM FESTIVAL Hrvatska premijera filma o masovnoj grobnici u Batajnici kod Beograda koji je Leonu Lučevu donio 'Srce Sarajeva'

Leon Lučev u 'Teretu'
 

ZAGREB - U sklopu programa INDUSTRIJA – posebne edukativne platforme ZFF-a ‒ u Zagrebu će se i ove jeseni održati brojne radionice, predavanja i paneli, a nakon što je na prethodnom izdanju ZFF-a po prvi put u službenom programu festivala prikazan film razvijan na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij (Žaba Elmira Jukića), ove godine najavljujena je hrvatska premijera filma Teret srpskog redatelja Ognjena Glavonića, razvijanog na istoj radionici i premijerno prikazanog u Cannesu.

Glavonić, kojem je ovo prvi dugometražni film, scenarij je utemeljio na istinitom događaju odnosno otkriću masovne grobnice u Batajnici kod Beograda čiju je temu već obradio u svom forenzičkom dokumentarnom filmu Dubina dva (Berlinale, Forum 2016.). Teret je glavnom glumcu Leonu Lučevu donio nagradu Srce Sarajeva za najbolju ulogu.

Program Festivali pod reflektorom zagrebačkoj publici donosi najbolje od pet velikih europskih festivala - Berlinalea (Berlinale Shorts), Venecije (selekcija iz programa Horizonti), Sarajevo Film Festivala (izbor iz BiH programa), Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji (pobjednik balkanske sekcije) te domaćeg Festivala mediteranskog filma Split.

U sklopu programa Industrija Mladost! ZFF stipendira 12 studenata sa 6 akademija iz regije da dođu u Zagreb, prate festival i razvijaju svoje kratkometražne igrane filmove uz mentorstvo filmskih profesionalca. Veliko finale Industrije Mladost! otvoreno za javnost bit će njezin Pitching forum na kojem će mladi scenaristi i redatelji predstaviti svoje projekte međunarodnom panelu, a najboljem će biti dodijeljena vrijedna nagrada koju dodjeljuju partneri programa Vizije, Studio Nazor te dizajnerski studio Šešnić&Turković. Projekt se realizira u suradnji filmskih akademija iz Zagreba, Sarajeva, Beograda, Cetinja, Ljubljane i Skopja.

Radionica 'Moj prvi scenarij'

I ove godine u suradnji s Media Deskom Kreativne Europe Hrvatska organiziramo industrijsko događanje, panel-diskusiju pod nazivom Prvi vs drugi film. Važnost ulaska filmskih debitanata u krug profesionalaca prepoznat je u struci, stoga su u gotovo svakoj zemlji Europske unije uvedeni oblici potpore financiranju djela mladih talenata, međutim, „problematični“ drugi film i dalje nosi teret otežanog financiranja na što će se posebno obratiti pažnja. Panel će se održati u četvrtak, 15. studenog u 14 sati, a moderirat će ga Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske.

Za najmlađe će i ove godine biti organizirana radionica Moja prva videoigra koja će polaznike naučiti kako se rade videoigre i to na vrlo jednostavan način. Prijave su u tijeku na e-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2022 08:46