JEDNO OD NAJJAČIH IZDANJA

ZAGREB FILM FESTIVAL U programu je barem 20 naslova koje filmofili ne bi smjeli propustiti

Festival u nedjelju otvara šarmantna humorna drama ‘Zoran, moj nećak idiot’, o čudnom odnosu dvojice rođaka

Program jedanaestog Zagreb film festivala - predstavljen na konferenciji za novinare u ponedjeljak - jedan je od najjačih u jedanaestogodišnjoj povijesti festivala. Jedanaesti ZFF ima vrlo jak glavni program, nekoliko zanimljivih pobočnih programa te sadrži barem dvadesetak filmova koje filmofil ne bi trebao preskočiti.

Debitant sezone

U glavnom igranom programu ZFF-a igrat će dvanaest filmova od kojih jedan - “Krugovi” Srdana Golubovića - igra izvan konkurencije. Svih dvanaest filmova zavređuje pažnju. Festival u nedjelju otvara talijanski film “Zoran moj nećak idiot” režisera iz Gorice Mattea Olleotta, crna komedija o čudnom odnosu dvojice rođaka, Talijana i Slovenca. Oleottov film u Zagreb stiže s tek završene Mostre, na kojojje prošao odlično. “Poduka iz harmonije” Kazahstanca Baigazina stiže u Zagreb s nagradom festivala u Berlinu, nakon kojeg su Baigazina mnogi proglasili debitantskom senzacijom sezone. Slično vrijedi i za “Pogrešnu dostavu” Indijca Ritesha Batre, high-concept koji se vrti oko pogrešno dostavljene kutije za ručak, a koji je u Cannesu izazvao pravu euforiju na marketu, kad je u jednom danu prodan za 40 područja. Sličan sentimentalni high-concept je i film “Mirni život” redatelja Uberta Pasolinija. Junak filma je činovnik koji se skrbi o pogrebima umrlih koji nemaju rodbinu, a u filmu briljira omiljeni glumac Mikea Leigha Eddie Marsan.

Zanimljiv je i film “Grand Central” francuske redateljice Rebecce Zlotowski. Riječ je o filmu u kojem glumi all-stars sastav novog francuskog filma ( Lea Seydoux, Tarak Rahim, Olivier Gourmet), a odvija se u svijetu prekarnih radnika koji obavljaju fizičke poslove u unutrašnjosti nuklearne centrale. “Privremeni dom” (“Short Term 12”) Destina Crettona drama je o zaposlenicima jednog američkog popravnog doma, a film je u Zagreb stigao s festivala u Sarajevu. Izvrsna roba za filmofile s nešto jačim želucem je i meksički film “Nakon Lucije” Michela Franca, mučni i potresni film o tinejdžerskom zlostavljanju. U glavnom programu je i jedan hrvatski naslov, “Vis-a-Vis” Nevija Marasovića.

Film o Ivaniševiću

Dokumentarni program čini se malo manje zvučnim nego obično. U njemu je dvanaest naslova, među kojima i dva hrvatska. Jedan od njih - Gorana Rizmaula - bavi se Ivaniševićevim osvajanjem Wimbledona. U kratkometražnom je programu je deset naslova, a među njima je (izvan konkurencije) i “Bijela”, kratki film Zvonimira Jurića.

Osim triju natjecateljskih programa, ZFF ove godine donosi i nekoliko zanimljivih pobočnih programa. Već po tradiciji tu su hrvatski debitanti (program “Kockice”), kao i “Velikih 5” s filmovima iz pet velikih europskih kinemnatografija. “Petica” se ove godine čini nešto manje atraktivnom nego prijašnjih godina, a najistaknutiji naslov tog programa je “Prošlost”, francuski film Iranca i svojedobno berlinskog pobjednika Asghara Farhadija (“Samir i Nermin se rastaju”). Gledatelje sklone bizarnoj kultističkoj robi treba upozoriti na još jedan film tog programa, a to su “Izletnici” (Sightseers) Engleza Bena Wheatleyja, crnu komediju o paru čudaka koji serijski ubijaju po engleskoj pastoralnoj provinciji.

Nacistički prebjezi

Novi program ZFF-a zove se “Inspirirano istinitim događajem”, a dojam je da je program više-manje smišljen da bi se našla izlika da se prikaže nekoliko interesantnih naslova koji se ne uklapaju u natjecateljski segment. Među njima svakako vrijedi izdvojiti pobjednika Sundancea, “Fruitvale Station” Ryana Cooglera. Tu je, međutim, i argentinski film “Wakolda” Luisa Puenza, koji se bavi nacističkim prebjezima u Južnu Ameriku nakon Srugog svjetskog rata. Film je ambijentiran u andsku planinsku komunu Bariloche, u kojoj mahom žive Nijemci, u kojoj se pred školsku nastavu pjeva njemačka himna, a među mještanima se kriju nacistički zločinci.

ZFF ove godine nastavlja i svoju seriju ciklusa posvećenih popularnim žanrovima u istočnoeuropskim, komunističkim kinematografijama. Nakon dvije sezone u kojima smo vidjeli “crvene” vesterne i špijunske trilere, ove godine na redu je komunistički SF. Selektor programa je Danijel Rafaelić, a uz sovjetsku “Aelitu” Jakova Protazanova uključuje i dva jugonaslova, “Oxygen” Slovenca Klopčiča i “Tajnu starog tavana” Vladimira Tadeja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:51