'KRATKI SUSRETI'

Zagrebački MM centar obilježava 40 godina rada i sezonu započinje najbolje čuvanim draguljem sovjetske kinematografije

"Kratki susreti" iz 1967. prvi je dugometražni film Kire Muratove, koji je zbog sovjetske cenzure bio zabranjen više od dvadeset godina. Uz redateljicu se pojavljuje i kultni ruski kantautor Vladimir Vysotsky

ZAGREB - Restauriranom verzijom filma "Kratki susreti" ukrajinske redateljice Kire Muratove, koju nazivaju najbolje čuvanim draguljem sovjetske kinematografije, MM centar Studentskog centra, koji obilježava četrdeset godina rada, 22. rujna otvara novu sezonu s novodigitaliziranom dvoranom.

Ukrajinska redateljica predstavlja se u sklopu programa "Kratke slike" i programske cjeline "Izvan fokusa", posvećene autorima i filmskim školama koji su otvarali nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije.

Muratova se ne uklapa ni u jednu institucionaliziranu filmsku tradiciju ili filmski kontekst, osim svoga, a često se uz pomoć montaže igra žanrovima, stvarajući poetske, groteskne i kompleksne univerzume u kojima svaki lik ima vlastite manične strasti, nade, strahove.

"Kratki susreti" iz 1967. njezin je prvi dugometražni film, koji je, zbog sovjetske cenzure, bio zabranjen više od dvadeset godina. Poetska je to i melankolična priča o ljubavnom trokutu, u kojoj autorica ima glavnu ulogu, a uz nju se pojavljuje i kultni ruski kantautor Vladimir Vysotsky.

Selektor programa otvaranja je ruski filmski kritičar, Evgeny Gusyatinskiy, ujedno i selektor dugometražnog programa za Međunarodni filmski festival u Rotterdamu, orijentiranog na filmove iz Istočne i Središnje Europe.

Od sredine sedamdesetih MM centar se afirmirao kao jedno od ključnih mjesta za promociju nezavisne kinematografije, umjetničkog i eksperimentalnog filma.

Program se od samih početaka usmjerio na intermedijalna i multimedijalna strujanja i umjetničke prakse, promociju videa, kompjutorske animacije i video instalacija. Uz projekcije organiziran je niz konceptualnih akcija i intervencija u svakodnevne urbane prostore.

MM centar danas djeluje u okviru programskog koncepta Kulture promjene SC, fokusirajući se na inovativna filmska strujanja, suvremene produkcije, ali i klasična ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Posebnu pažnju daje domaćem i inozemnom kratkom filmu.

Do kraja rujna na programu MM centra su radionica za kinooperatere, analiza dokumentarnih filmova te Festival 25 FPS, a cijela će sezona biti posvećena obilježavanju 40. godišnjice njegova djelovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:52