KINOTEKA

Zagrebačko kino novu godinu započinje uz Claire Denis, ‘Krivotvoritelja‘ te hitove poput ‘Trokuta tuge‘

Claire Denis

 Roberto Cisneros/Afp
Za prvi tjedan nove godine pripremili su i hrvatski animirani film ‘Cvrčak i mravica‘ Luke Rukavine

Zagrebačko kino Kinoteka pripremilo je za prvi tjedan nove godine nekoliko noviteta, među kojima je i hrvatski animirani film "Cvrčak i mravica" Luke Rukavine.

Prvi hrvatski dugometražni animirani film rađen u tehnici 3D animacije inspiriran je klasičnom basnom, a govori o zabranjenoj ljubavi raspjevanog cvrčka Keta i radišne mravice Antonete.

Na repertoar Kinoteke stiže i film "Obje strane oštrice" francuske redateljice Claire Denis, o ženi koja se nađe usred ljubavnog trokuta sa svojim sadašnjim partnerom i bivšim ljubavnikom.

Film u kojemu glume Juliette Binoche i Vincent Lindon je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, gdje je Claire Denis osvojila Srebrnog medvjeda za najbolju režiju.

Među novitetima je i film inspiriran istinitim događajima, "Krivotvoritelj", biografska povijesna drama smještena u Berlin 1940-ih, o mladiću židovskog podrijetla koji zahvaljujući svome umijeću krivotvorenja dokumenata uspijeva umaći nacističkim progoniteljima.

Nastavljaju se prikazivati i neki od najuspješnijih prošlogodišnjih filmova, ujedno i dugometražni prvijenci svojih autora - crnohumorni triler "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca, psihološka drama "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića te gorko-slatka priča o odrastanju "Garbura" Josipa Žuvana.

Tu je i nagrađivani "Trokut tuge" Rubena Östlunda, u kojoj je zapaženu ulogu ostvario Zlatko Burić, a na program je privremeno vraćen i jedan od najpopularnijih filmova s Kinotekina repertoara, dokumentarac "Moonage Daydream" Breta Morgena o Davidu Bowieju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:41