U LISTOPADU

ZagrebDox vraća u staro kino u Savskoj gdje su se gledali i prije nego što su postali mainstream

 Marko Todorov/Cropix
ZagrebDox je bio jedna od prvih žrtava epidemije koronavirusa, no u listopadu će se ipak održati u smanjenom opsegu

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održati će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu. ZagrebDox je bio jedna od prvih žrtava epidemije koronavirusa, najznačajniji domaći festival dokumentarnog filma koji se tradicionalno održava koncem veljače, početkom ožujka, a ove godine je bio planiran za sredinu ožujka, morao je biti odgođen.

U listopadu će festival biti organiziran u smanjenom opsegu. Biti će prikazano oko pedeset filmova odabranih za
ovogodišnje festivalsko izdanje. Kino SC, po broju sjedećih mjesta najveća kinodvorana u Zagrebu, odabrano je kao nova lokacija jer omogućuje da, uz pridržavanje epidemioloških mjera, filmove pogleda najveći broj gledatelja. Pa se tako ZagrebDox, na radost mnogih, vraća u staro kino u Savskoj, tamo gdje se i nekad održavao, na mjesto gdje su ljubitelji dokumentaraca dolazili dok festival nije postao dio mainstream kulturnog života grada i preseljen u Kaptol centar.

image
Nenad Puhovski
Ronald Gorsic/Cropix

Središnji dio programa činit će, kao i dosad, natjecateljski program podijeljen u kategorije međunarodne i regionalne konkurencije, odabrani naslovi, kaže organizator, pružiti će gledateljima uvid u recentnu produkciju i aktualne autorske preokupacije, donoseći niz ostvarenja koji istražuju različite suvremene teme i fenomene ili upoznaju s intrigantnim osobnim pričama i živopisnim pojedincima.

image
Ranko Suvar/Cropix

U popratnom filmskom programu Best of the Rest bit će prikazano dvadesetak odabranih filmova iz ovogodišnjih službenih programa; između ostaloga bit će prikazan i retrospektivni program posvećen nagrađivanoj britanskoj redateljici nominiranoj i za Oscara, Lucy Walker, koja će održati i online masterclass predavanje u sklopu programa ZagrebDox Pro.

Detaljnije informacije o programu posebnog izdanja ZagrebDoxa, rasporedu filmova te kupovini ulaznica bit će objavljene uskoro na službenoj internetskoj stranici zagrebdox.net.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:35