DJEVOJČICA SA ŽIGICAMA

Zagrepčane zbunio prizor na Trgu: pod policijskim šatorom leži ‘tijelo‘ prekriveno plahtama, evo o čemu se radi

 Lana Ribarić/
Uzbudljivi krimić o ubojstvu lokalne prostitutke sniman je na otoku Rabu te je izazvao veliku pažnju publike na festivalima u Puli, Sarajevu i Rabu

U srijedu ujutro pažnju Zagrepčana privukao je otvoreni šator s natpisom "policija" u kojem se nalazio bolnički krevet prekriven plahtama ispod kojih se nazire tijelo. Mjesto zločina smješteno je na glavni gradski trg pored ulaza u Hotel Dubrovnik, a prilaskom bliže otkrili smo da se radi o promociji novog hrvatskog filma Smrt djevojčice sa žigicama.

Goran Kulenović redatelj filma „Smrt djevojčice sa žigicama“ i glumci Borko Perić i Elma Juković u srijedu u 12 sati će na Trgu bana Josipa Jelačića (na početku Gajeve ulice) ispred "policijskog šatora" s građanima pokušati otkriti ubojicu djevojčice sa žigicama.

Gala premijera filma održana je u utorak u kinu Cineplexx City Center One East, a od četvrtka 14. rujna moći će se pogledati u kinima i multipleksima. Film Smrt djevojčice sa žigicama temelji se na istoimenom romanu Zorana Ferića koji je u suradnji s redateljem pisao scenarij.

Uzbudljivi krimić o ubojstvu lokalne prostitutke sniman je na otoku Rabu te je izazvao veliku pažnju publike na festivalima u Puli, Sarajevu i Rabu. Napeta priča filma prati patologa Feru (Ozren Grabarić), svježe rastavljenog 40-godišnjaka čiji se dolazak na otok poklopi s brojnim čudnim stvarima od kojih je vrhunac ubojstvo „djevojčice sa žigicama“ – rumunjske transseksualke Marillene koja se bavila prostitucijom i svoje partnere zarazila gonorejom.

image

Smrt djevojčice sa žigicama

Patolog zatim uz policijskog inspektora Mungosa (Goran Navojec) biva uvučen u istragu zločina te i sam pokušava doći do odgovora tko je ubojica.

- Kao autor sam odrastao na žanrovskom filmu za kojeg smatram da je obično zabavniji i napetiji za gledanje, a da - ako je vrhunski napravljen - ne mora biti ništa manje ‘dubok‘ ili slojevit od nekog art filma, odnosno nekog filma koji nema tako čvrstu narativnu strukturu. I zato mi je bilo bitno da ‘Smrt djevojčice sa žigicama‘ postavimo ponajprije kao žanrovski film, a i Feriću se - na moju sreću - ta ideja odmah dopala“, izjavio je Goran Kulenović uoči distribucije filma u kina.

image

Smrt djevojčice sa žigicama

Veliki glumački ansambl predvodi Ozren Grabarić, a uz njega su u filmu i Jelena Lopatić, Goran Navojec, Borko Perić, Slavko Juraga, Luka Petrušić, Slavko Sobin, Nikša Butijer, Iva Babić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Sanja Milardović, Elma Juković, Admir Šehović, Silvio Mumelaš, Dušan Kovačević, Dominik Dolenec, Danijela Evđenić, Martin Stević i Darko Stazić te Voja Brajović u ulozi pjesnika Bobe.

„Smrt djevojčice sa žigicama“ prvi je dugometražni igrani film s potpisom produkcijske kuće Livada produkcija. Koproducenti filma su Dušan Kovačević iz Natenane produkcije te Mirsad Purivatra iz Produkcije „2006“. Film su financijski poduprli Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Filmski centar Crne Gore, Ministarstvo kulture i sporta kantona Sarajevo i Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:43