POLIMAC PREPORUČUJE

Zahvaljujući atraktivnoj režiji i odličnim glumcima, nova francuska verzija ‘Tri mušketira‘ može se mjeriti s Hollywoodom

Francois Civil kao d‘Artagnan u filmu ”Tri mušketira: D‘Artagnan”

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Scenaristi su slavni predložak vrlo spretno presložili i modernizirali, a u svakom se kadru vidi da se nije štedjelo na scenografiji i kostimima

Već davno nije snimljena francuska verzija romana “Tri mušketira” Alexandrea Dumasa, prvi put objavljenog 1844. i otad neizmjerno popularnog štiva u svim dijelovima svijeta.

Zadnja francuska ekranizacija bila je 1961., režirao ju je Bernard Borderie (poznat po serijalu “Angelique” s Michèle Mercier), a D’Artagnana i Milady de Winter igrali su tih godina vrlo popularni Gérard Barray i Mylène Demonget. Film je imao dva dijela, uostalom kao i kasnija engleska verzija u sjajnoj režiji Richarda Lestera, s Michaelom Yorkom, Oliverom Reedom, Raquel Welch i Faye Dunaway u glavnim ulogama.

Dumasova romana poslije se sjetio i Hollywood, usredotočio ga je oko mlađe generacije glumaca (Charlie Sheen, Kiefer Sutherland, Chris O’Donnell, Rebecca De Mornay), a njemačko-američka verzija u režiji Paula W. S. Andersona (igrali su njegova bivša supruga Milla Jovovich, Logan Lerman, Luke Evans, Matthew Macfayden, Ray Stevenson, Mads Mikkelsen i Christoph Waltz) bila je najekstravagantnija, krcata letjelicama, podmornicama i svim vrstama vatrenog oružja, ali, nažalost, nije imala nastavak.

Godine 2019. producent Dimitri Rassam, sin poznate glumice Carole Bouquet, bio je u potrazi za novim projektom i brbljao za ručkom sa svojim čestim suradnikom, redateljem Martinom Bourbolonom. Potonji se sjetio filma Bertranda Taverniera “D’Artagnanova kći” sa Sophie Marceau i Philippeom Noiretom, čijem je snimanju prisustvovao kao 14-godišnjak (producirao ga je njegov otac Frédéric Bourbolon) i bio očaran kostimografijom i scenama mačevanja. Njegov entuzijazam zarazio je Rassama, pa su se odlučili na novu verziju Dumasova romana, koju su njihovi scenaristi Matthieu Dellaporte i Alexandre de La Patellière opisali kao “triler u svijetu nasilja”, svojevrsni odgovor američkim franšizama (što je zapravo već bila prethodna njemačko-američka verzija).

Glede fabule, nova verzija vjerno slijedi onu Lesterovu i Bernarda Borderiea, s nekim zanimljivim dodacima. D’Artagnan (François Civil) je mladić iz Gascogne, koji želi postati kraljev mušketir kakav je bio i njegov otac, no njegovi prvi dani u Parizu gotovo se pretvore u katastrofu, jer istovremeno izazove na dvoboj iskusne mušketire Athosa (Vincent Cassel), Porthosa (Pio Mamaï) i Aramisa (Romain Duris). Njihovi sukobi brzo se izglade, jer se u vrhovima dvora spremaju puno veći: kardinal Richelieu (Éric Ruf) i njegova špijunka Milady de Winter (Eva Green) žele razotkriti vezu kraljice Ane Austrijske (Vicky Krieps) i vojvode od Buckinghama (Jacob Fortune-Lloyd) te izazvati rat Francuske i Engleske.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje", kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju Bourbolonovoj atraktivnoj režiji i izvrsnim glumcima koji su novoj verziji Tri mušketira omogućili da stane bok uz bok s holivudskim blockbusterima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 14:14