TV DVOBOJ

Zanima li Hrvate više što će reći Milanović o državi ili Doris Pinčić o svom braku?

 Cropix
Romano Bolković večeras na HTV-u ugošćuje predsjednika RH, a RTL emitira reality u kojem su Boris i Doris još u braku

Tko vam je zanimljiviji: Doris Pinčić ili Zoran Milanović? Odnosno hoće li uz Doris Pinčić ovaj tjedan biti više gledatelja nego uz Zorana Milanovića? Doznat ćemo to već danas navečer kad će dvije konkurentske televizije ponuditi svaka svoju poslasticu za gledatelje: Romano Bolković ugostit će predsjednika RH Zorana Milanovića na HTV1, a RTL će u srijedu navečer u sklopu finalnog tjedna svog showa "Superpar" pokazati zajedno nekadašnje supružnike Doris Pinčić i Borisa Rogoznicu, koji su bili u braku od 2013. do proljeća 2020. godine.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

RTL je već pustio i najavu emisije u kojem Doris Pinčić govori: "Stižemo vam! Dolazimo!" dok iza nje stoji nasmijani Boris Rogoznica.

Njih dvoje na televiziji će se zajedno ukazati jer se druga sezona RTL-ove zabavne emisije "Superpar" snimala krajem 2019. godine dok su, sada već bivši supružnici, Pinčić - Rogoznica bili u braku, podsjećaju na RTL-u.

- Svoju su ulogu 'celebrity para' u dvije epizode koje ćemo prikazati ove srijede i četvrtka, odradili profesionalno i u duhu emisije - kažu na RTL-u, čime otvaraju brojna pitanja.

image
Neja Markicevic/Cropix

Klade se na Doris

Za početak, tu je ono najzanimljivije televizijskim analitičarima: je li popularnost televizijske voditeljice (koja je već mjesecima najčitanija 'roba' na svim mogućim portalima i koju su pokušavali objasniti i PR stručnjaci i psiholozi i sociolozi), jača i od one koju uživa predsjednik države i to u trenutku dok je on zbog svojih nedavnih mnogobrojnih izjava i prepucavanja sa sudionicima domaće političke arene svakodnevna tema svih medija?

image
Neja Markicevic/Cropix

- O, koji sraz! Bit će to stvarno izazovna srijeda što se gledanosti tiče. Međutim, po meni, ipak tu neće biti borbe prsa o prsa. Da se idem kladiti, stavio bih poveći ulog na Doris. Mislim da će ona, naime, po gledanosti potući Zorana, ali, također, treba istaknuti da nije riječ o istoj publici. Milanovićev istup kod Bolkovića bit će nesumnjivo gledan. Međutim, Doris Pinčić će kod Enisa Bešlagića pratiti onaj tip ljudi koji preferira komercijalnije sadržaje. A njih je, sudeći prema gledanostima televizijskih sadržaja, uvjerljivo više. Za one koje pak podjednako zanimaju i predsjednik i televizijska voditeljica, dobro je znati da je Milanović na televizijskom rasporedu prvi, od 20 sati, a tek kad on završi s Romanom, slijedi Doris Pinčić - kaže Krešimir Macan, PR stručnjak.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Otvara se drugo pitanje koje glasi: tko bi se od onih koji će u srijedu i četvrtak gledati bivšeg muža i ženu kako se, gotovo pola godine nakon rastave, trude pokazati i dokazati kako su baš oni superpar, volio naći u koži Doris Pinčić i Borisa Rogoznice?

I, bismo li ovakav skandal na televiziji gledali da je Doris ostala na RTL-u i nastavila "kuhati" sa Špičekom i Pažaninom, ili bi RTL-ova produkcija u tom slučaju možda ipak posegnula za nekim drugim, zamjenskim celebrity parom koji se nekoliko mjeseci nakon snimanja emisije nije razveo? Jer, podsjetimo, Doris Pinčić godinama je gradila svoju karijeru upravo na RTL-u.

U vrijeme kad je s bivšim mužem snimala "Superpar" ne da nije slutila da će prijeći na HTV, nego nije ni razmišljala o razvodu, kažu nam njezini bliski prijatelji.

Nisu tražili ukidanje

Što se RTL-a tiče, legalno je da oni koriste televizijske materijale koje su pritom (ne treba sumnjati), osigurali i potpisanim ugovorima sudionika, no sljedeće pitanje glasi: jesu li Doris Pinčić i Boris Rogoznica pokušali s RTL-om dogovoriti da se snimke u kojima oni nastoje dokazati da su superpar ne prikažu na televiziji?

image
RTL

- Doris Pinčić i Boris Rogoznica nisu kontaktirali produkciju emisije 'Superpar' kako bi tražili izbacivanje scena u kojima su prikazani, niti je RTL razmatrao mogućnost izbacivanja scena s bivšim supružnicima, kao ni snimanja scena s novim celebrity parom - kažu na RTL-u.

A što kažu Pinčić i Rogoznica? Nemaju komentara.

image
Neja Markicevic/Cropix
KOMENTAR JELENE VELJAČE:

Moramo li prihvatiti sve što nam televizija kao najmoćnija hijena nudi?

Televizija je okrutan biznis: ne samo za one koji su ispred kamera, već za baš sve uključene koji stvaraju televizijski sadržaj. Argument da je u svakom poslu koji onom zadnjem (vlasniku, izdavaču, šefu) donosi ogroman dobitak tako stoji samo djelomično: televizija ima dodatnu polugu kojom kupuje duše i živote protagonista, čak i kad oni toga nisu svjesni. Moć da svakog tko se pojavi na malim ekranima pretvori u zvijezdu, u “household name”, kako bi rekli teoretičari pop kulture engleskog govornog područja, nevjerojatna je droga i praktički demonska igra na djelu.

Cijeli emotivni naboj reality žanra temelji se upravo na pseudoprodaji intimnog života. Kad se ta vrsta tv showa pojavila, probila je granice onog što se do tada smatralo prihvatljivim televizijskim sadržajem. Svjedočili smo desetljećima orgijanja, i metaforički, ali ponekad i doslovno, i sad se čini da je konačno došlo vrijeme da se postave etička pitanja vezana ne samo uz reality formate, već i uz to trebaju li televizijski urednici i autori biti zaštićeni egidom “sami su pristali na to, koga briga”, ili bi, poput, primjerice, aktera u aferi Franak, ipak trebali imati moralnu obavezu upozoriti sudionike na to kako se njihove izjave ili potezi mogu montirati, skratiti, umetnuti, i na mnoge druge, nerijetko manipulativne i okrutne načine prilagoditi narativu koji će podići gledanost?

U slučaju sudionika današnje emisije Superpar, naivnost i neiskustvo ne može biti olakšavajuća okolnost, jer je Doris televizijska megazvijezda današnjice, jedna od najvećih. Njezin pristanak u sudjelovanju u reality showu “Superparovi”, ipak, dogodio se prije razvoda, i, iako se, sigurna sam, ne može postaviti pitanje je li legalno prikazivati epizodu koja je snimljena prije njezinog razvoda, pitanje koje moramo početi postavljati je je li etično povrijediti osobu samo zbog gledanosti čak i kad je legalno?

Moja presumpcija da će fantastičnu osobu, talentiranu glumicu i briljantnu voditeljicu povrijediti epizoda reality showa možda je i nategnuta, naime, sudionici medijske igre odavno su oguglali na takve nuspojave javnog djelovanja i života. Međutim, zanimljiv je i popratni materijal: kad RTL već prikazuje, prilično lešinarski, barem u dojmu, taj bizarni, gotovo posthumni uradak koji ne služi ničemu do poticanju trača i zaradi nekog desetok, bi li mediji koji prate televizijsku scenu trebali skakati baš na svaki komadić koji hijena zvana televizija, još uvijek najmoćnija od svih medija današnjice, nudi, ili biti iznad toga i ne prisustvovati danse macabru nad nečijim razvodom?

Pozicija medija se mijenja, a politička korektnost i teror tolerancije, nadam se, donose sa sobom i nešto dobro: novu lupu prema formatima koje smo jednom otpisivali kao “ionako šund, pa tako treba tretirati i sudionike”, i pitanje je vremena kad će osobna odgovornost i moralni imperative biti iznad gledanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:23