BEZ KIPIĆA

Zaobiđeni: 10 filmova koji su trebali, a nisu dobili Oscara

1. Građanin Kane (1941)- film koji se smatra jednim od najboljih u povijesti kinematografije, dobio je zlatni kipić za najbolji scenarij, a Orson Welles, redatelj ovog klasika morao se zadovoljiti počasnim Oscarom koji mu je uručen 1971. Godine.

2. Treći čovjek (1949)- film Carola Reeda za kojeg kritičari kažu da je najbolji film noir, ostao je praznih ruku, a Orson Welles kao glavni protagonist filma nije bio čak ni nominiran.

3. Tragači (1956) – vestern velikana sedme umjetnosti Johna Forda s Johnom Wayneom u glavnoj ulozi, prošao je nezapaženo kod glasačkog tijela, iako ga danas proglašavaju najboljim vesternom svih vremena.

4. Vrtoglavica (1958)- 'Rebbeca' je jedini Hitchcockov film koji je dobio Oscara za najbolji film, iako je ' Vrtoglavica' jedan od najkompleksnijih filmova ovog slavnog Britanca.

5. 2001. Odiseja u svemiru (1968) – remek-djelo Stanleyja Kubricka i jedan od najistaknutijih u svom žanru. Da je u filmu samo scena s majmunom koji shvaća svoje mogućnosti, bilo bi to dovoljno za ulazak u filmsku povijest, tvrde pobornici i skreću pozornost na genijalno korištenje Straussove glazbe i simbola te na višeslojnost ideje.

6. MASH (1970) – Jedan od najpopularnijih ratnih filmova svih vremena, M.A.S.H., dobitnik Zlatne palme u Cannesu nije Robertu Altmanu donio Oscara. Akademija mu se odužila počasnim kipićem , i to godinu dana prije njegove smrti 2006.

7. Razjareni bik (1981) – Martin Scorsese bio je jedan od najvećih gubitnika kada su Oscari u pitanju. No, svoj kipić dobio je za daleko najlošiji film ' Pokojni ' kojim mu se Akademija odužila za sve učinjene nepravde.

8. Dobri momci (1990) - još jedna Scorseseova poslastica koju je pobijedio redateljski prvijenac Kevina Costnera ' Ples s vukovima'.

9. Pakleni šund (1994) – pobjednik filmskog festivala u Cannesu, film Quentina Tarantina koji ga je učinio sastavnim djelom popularne kulture i obilježio filmsku povijest, te je godine nezasluženo izgubio oskarovsku utrku s Forrestom Gumpom.

10. Fargo (1996)- Prema mišljenju kritičara najbolji film glasovite braće Coen, ovaj mali humorni krimić dosegao je već kultni status među filmofilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:09