Godina prođe, dan nikad

Žarko Laušević bio je slavni glumac, no nakon što je u samoobrani ubio napadače, završio je u zatvoru. Po njegovoj je priči snimljen film

Promocija knjige ‘Sve prodje, pa i doživotna‘ Akademija 28

 A. K./Ata Images/Profimedia/A. K./ata Images/profimedia
Autobiografiju je kod nas izdao nakladnik Profil. U filmu čija je premijera 21. siječnja, glume i Krešimir Mikić, Slavko Sobin...

Serija "Pad" Bojana Vuletića, inspirirana autobiografijom Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad - Dnevnik jedne robije", najavljena je za 21. siječnja u Srbiji. Miniserija se fokusira na život i karijeru glumca Ivana Maslaća kojeg interpretira glumac Milan Marić, piše Blic.rs.

Uz Marića u seriji glume i Krešimir Mikić i Slavko Sobin te glumci Dragan Marinković, Dubravka Drakić, Milica Janevski, Anđela Jovanović, Kemal Rizvanović i Izudin Bajrović.

Žarko Laušević, motivi čije priče čine dio nadolazeće serije, bio je jedan od najpopularnijih i najnagrađivanijih glumaca u bivšoj Jugoslaviji, no na vrhuncu karijere, u ljeto 1993., u jednom kafiću u Podgorici u samoobrani je usmrtio dvojicu napadača i teško ranio trećega.

U svojoj autobiografiji Laušević, koji danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama, opisuje tragični događaj u kojem je sudjelovao i sve ono što mu je prethodilo, prisjeća se djetinjstva i glumačkih uspjeha te iznosi svoje iskustvo prvih dana u pritvoru, dugotrajnog sudskog vještačenja, mučnog suđenja, izricanje presude i suočavanja s vlastitom krivnjom, a knjigu je kod nas tiskao nakladnik Profil.

Boban Jeftić, kreativni direktor producentske kuće Firefly knjigu smatra i "vrlo važnim dokumentom o vremenima o kojima priča Žarko Laušević", piše Danas.rs.

Dodaje i da su se "za vrijeme rada na romanu udaljili od knjige", ali su ostali "vjerni onome što je najvažnije, a to su motivi o kojima ova knjiga govori".

Istaknuo je i da serija progovara o krhkosti ljudske duše i o tome kako jedan trenutak može promijeniti čovjekov čitav život.

Glavni glumc Milan Marić o seriji je porazgovarao i s kolegom Lauševićem, koji mu je prije snimanja poželio sreću. Razgovor do kojeg je došlo nakon što je Laušević pogledao seriju Marić nije razotkrio već je samo ustvrdio da je "sretan s onim što je čuo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:38