'VELIKA IGRA' AARONA SORKINA

ZAŠTO JE AUTOR FILMA O SKIJAŠICI S ILEGALNOM KOCKARNICOM TAKO BLAG PREMA NJOJ? Jobsa i Zuckerberga ne može smisliti, a ova cura po njemu je bila žrtva

 

Film “Velika igra” adaptacija je memoara Molly Bloom, bivše profesionalne skijašice koja je tijekom 12 godina vodila najprestižniji salon za ilegalno igranje pokera u Los Angelesu i New Yorku. U kartašnici Molly Bloom igrali su holivudski glumci, tehnološki moguli, burzovni mešetari i rokeri, a Bloom je masno zarađivala od provizija sve dok u jednom trenutku do nje nije stigla istraga FBI o djelovanju ruske mafije.

Memoare Molly Bloom ekranizirao je Aaron Sorkin, jedan od najistaknutijih pisaca suvremene audiovizualne industrije. Tvorac “Zapadnog krila” i “Newsrooma”, Sorkin je ponajprije tv pisac. Ipak, nanizao je i niz zapaženih kino-scenarija, uglavnom baziranih na biografijama (“Social Network”, “Steve Jobs”). “Velika igra” uklapa se u taj niz, s tom razlikom što je sočnu trač partiju Sorkin ovaj put sam i režirao.

U biografijama Jobsa i Zuckerberga bilo je očito da Sorkin jedva suspreže antipatiju prema ljudima kojima se bavi. U slučaju Molly Bloom nije tako. Sorkin Bloomovu opisuje kao nesretnu curu traumatiziranu prekomjernim roditeljskim ambicijama, žrtvu eksploatacije i mačizma koja je viteški odbila svjedočiti protiv i koga. Riječ je - ukratko - o komadu kinematografskog PR-a koji katkad pobuđuje skepsu. No, film je dinamičan, Sorkin ga je dobro režirao, a Chastain u glavnoj ulozi vrlo dobra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:37