PIŠE TOMISLAV ČADEŽ

Zašto mi je ‘Ljubav je na selu‘ antipatičan šou, za razliku od ‘Večere za 5 na selu‘?

Tomislav Kosar
 RTL
Zabavan i dobroćudni ton emisije i komentari daju dinamici emisije. Produkciji ide na ruku što troši tuđi, a ne vlastiti interijer

Onoliko koliko mi je serijal “Ljubav je na selu” antipatičan, toliko mi je ovaj prehrambeni natjecateljski šou simpatičan. Naime, ovaj prvi iskorištava ljude skromnije pameti tako što njihove nerješive nedostatke servira publici da bi se ona mogla osjećati nadmoćnom. Hraniti se tuđom nesrećom - nema odvratnije navike, osobito ako se potiče legalno i, kako se kaže, legitimno.

S druge strane, pisao sam već više puta, tko kuha, zlo ne misli, a teže je zamisliti da se publika ovdje naslađuje tuđom nesrećom, pa makar kome i jelo zagori ili ga presoli, prezašećeri, nije presolio, prezašećerio ili zagorio život. Ovdje je zanimljivo i to što oni koji zapravo i pokušaju misliti zlo ipak pokleknu pred vlastitim želucem. Nije ovdje, dakako, na koncu, zapravo riječ o kulinarstvu, kao što i u “Ljubavi na selu” nije posrijedi ljubav, nego je i u prvom i u drugom slučaju u igri ljudska narav.

Oba natjecanja ispituju koliko su ljudi zapravo zavidni, tašti, osjetljivi, osobito ako su u sebe nesigurni. Međutim, postupak je toliko različit da prvi rezultira sramoćenjem sudionika, a drugi njihovim nenametljivim portretiranjem. Dosad mi je među natjecateljima koji kuhaju, peku i mute u ovoj sezoni najdraži Tomislav Kosar (27) iz Svete Nedelje, koji je toliko vedar, smiren i jednostavan da samo zbog toga zaslužuje isključivo desetke. Osvojio me i imenom što ga je dao svojem glavnom jelu - Smotano unedogled. Rolada od teletine punjena šunkom, sirom, senfom, vinom i raznim začinima nije sama za sebe nekakva iznimna delicija, ali, eto, postaje takva već tim imenom, koje kao da je preuzeto iz kakve antologije svjetske poezije.

Njegovom, pak, bodovnom saldu pridonio je prije svega njegov smisao za estetiku. Tri žene pristale su na njegovu stranu i zato što je rasjekao ruku cijepajući drva. Žene vole kad se muško muči i ne odustaje. A muški kuharski suparnik, neki Ivan, snizio mu je ocjenu prije svega zato što je naočigled ljubomoran. On bi htio da se njemu posveti pozornost, kuhao, ne kuhao. No budući da pozornosti nema, jela što ih je spremio Tomislav njemu su prisjela - preslatka su, prekisela, teška za želudac. Kao da preneseno značenje pretvara u doslovno. Nije mu sjeo čovjek, pa mu prisjeda i njegova hrana.

No i taj Ivan nije zapravo zloban nego neurotičan i, rekao bih, djetinjast. Zacijelo će u vlastitoj kuhinji napraviti masu pogrešaka te će kukati na najjače kad se svi petero nađu oko njegova stola. Primjereni zabavnom i dobroćudnom tonu emisije su i urednički komentari ispod kadrova koji duhovito komentiraju upravo stanja u koja se dovode natjecatelji interakcijom. Dinamici i humoru pridonosi i pragmatična i precizna montaža. Ukratko, ovaj je program zanimljiv i zabavan, a na ruku produkciji ide i to što troši tuđi, a ne vlastiti interijer. Doduše, čini mi se da su Tomislavovu kuhinju svježe okrečili upravo oni, a ne domaćin. Ako i jesu, zaslužio je.

Nekadašnja omiljena TV gastro franšiza “Večera za 5” počela je s prikazivanjem “Večere za 5 na selu”. U novoj sezoni showa gledatelji upoznaju tradicionalnu hranu hrvatskih sela i manjih mjesta, a kamere zaviruju u sve krajeve Lijepe Naše. Ove sezone prati se potraga za najboljim domaćinima i najukusnijim seoskim jelima, a cilj je emisije promicanje ruralne sredine i tradicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 22:16